Särskilda mottagningar ska öka vårdkvaliteten för äldre

Under nästa år startar regionen ett pilotprojekt med särskilda vårdmottagningar för äldre, skriver Malin Sjöberg Högrell och Malena Ranch.

Riktat primärvård ska ge ett bättre omhändertagande av sköra äldre patienter, skriver Malin Sjöberg Högrell och Malena Ranch.

Riktat primärvård ska ge ett bättre omhändertagande av sköra äldre patienter, skriver Malin Sjöberg Högrell och Malena Ranch.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2020-10-02 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi i blågröna styret kommer göra en stor satsning på att öka kvaliteten, tryggheten och kontinuiteten i vården för våra äldre i Uppsala län. I början av nästa år startar vi upp de första äldremottagningarna som har till uppdrag att ta ett helhetsgrepp om äldres hälsa. 

Akutbesök innebär tyvärr ibland en känsla av otrygghet för äldre. Våra äldre och multisjuka är inte alltid de högst medicinskt prioriterade, hjälpen dröjer och äldre hinner bli sämre under sitt besök, även till många medarbetares frustration. Flera akutbesök och inläggningar hade kunnat undvikas genom tidigare insatser av vård, närmare patienten.

Vi kommer därför göra en satsning på utveckling av riktad primärvård i form av äldremottagningar! Under 2021 startar vi ett par pilotmottagningar, för att därefter införa särskilda arbetssätt på fler vårdcentraler för ett bättre omhändertagande av sköra äldre patienter.

Äldremottagningar har testats av Region Östergötland som sett markanta förbättringar. Tanken är att mottagningarna ska ta ett helhetsgrepp kring äldres hälsa som ska leda till:

Bättre omhändertagande av äldre 

Bättre arbetsmiljö för medarbetare i primärvården och på sjukhusens akutmottagningar.

Minskat antal vårddagar i slutenvården

I Östergötland har antalet vårddagar i slutenvården för den aktuella gruppen minskat med 17 procent, utan att antalet besök i primärvården har ökat.

Patienterna erbjuds en kontaktsjuksköterska, som med ansvarig läkare och andra aktörer, tex den kommunala hemsjukvården, upprättar en vårdplan för varje patient. Det är viktigt med multiprofessionell kompetens så att rätt insatser kan sättas in i tidigt skede. Patienterna ska bedömas utifrån ett helhetsperspektiv. Medicinsk bedömning och läkemedel ingår, men också näringsstatus, fysisk och social aktivitet, livskvalitet, social situation – med fokus på individens egna behov. 

Målgruppen är personer 75 år och uppåt och personer med komplexa vårdbehov som i framtiden riskerar att få ett ökat vårdbehov. Nu arbetar vi med hur mottagningarna ska utformas.  I det arbetet har vi dialog både med intresseorganisationer för årsrika och med våra vårdgivare.

Förutom detta kommer vi att utvidga uppdraget för mobila närvårdsteam, som bemannas av läkare och sjuksköterskor och som gör hembesök.  Fler invånare ska kunna få del av deras insatser och vi vill att de ska finnas tillgängliga på kvällar och helger - och i hela länet. 

Med dessa åtgärder förbättrar vi bemötandet och tar ett bättre helhetsgrepp i vården av våra sköra äldre.