Så vill vi bota sjukvården

Färre människor borde behöva ta sig till en akutmottagning, skriver tre Liberaler.

Färre människor borde behöva ta sig till en akutmottagning, skriver tre Liberaler.

Foto: isabell Höjman/TT

Insändare2020-01-02 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om en akutmottagning är hjärtat i ett sjukhus, då lider många svenska sjukhus idag av hjärtsvikt. Svikt uppkommer sällan i en kärnfrisk kropp. Vi liberaler tror att många års utmaningar och omvärldsförändringar sammantaget har skapat små infarkter i sjukhusens hjärtan. Till sist blir svikten ett faktum. 

Det är inte rocket science att risken för hjärtsvikt ökar med stigande ålder. Sjukvården är föråldrad vad gäller IT-stöd, detaljreglering och rollfördelning. Det behövs bättre stöd, mindre statlig byråkrati, färre papper och fler frihetsgrader. 

”Detta är ingen svikt. Det är inte fel på systemet - det är patienten som är överviktig”, har vissa ansvariga sagt. ”Sjukvården behöver bli lean och vägas och mätas, så ordnar det sig.” Men lean och mäthysteri har aldrig varit trollspön och lär heller aldrig bli. Sjukvården är inte överviktig - det är däremot dess administrationsbörda. Dessutom är organisationen ofta för stel och det mår inget hjärta bra av.

Färre människor borde behöva ta sig till en akutmottagning. Vi liberaler vill stärka den vård som finns närmast patienterna, både på vårdcentraler, vid hembesök och i helt nya vårdformer. Dessutom kan god arbetsgivarpolitik öppna stängda vårdplatser, och den som behöver slutenvård borde själv få välja var i landet de vill vårdas. 

Den som jobbar i sjukvården behöver under hela sitt yrkesliv kunna vara sitt allra bästa jag, men hur ska det gå till om själva organisationen är trött, tungt andfådd och har rassel och ont i magen? Det ska vara roligt och intressant att jobba i sjukvården, och det även efter trettio år i yrket. Därför behövs god löneutveckling, hållbar arbetsmiljö och genomtänkta karriärvägar.

För att få bukt med en hjärtsvikt bör man förändra hela livet. Svensk sjukvård behöver komma ut i det fria och röra sig framåt. Anställda måste få större inflytande över sjukvårdens utveckling. Vi vill även införa kollegial granskning i sjukvården, så att sjukvårdsutbildade i Sverige och utomlands kan ge regelbundna råd om viktiga förbättringar.

Vi har tagit viktiga steg i Allianssamarbetet, i Januariavtalet och i lokalt och nationellt arbete, men vi har lång väg kvar att gå. Framöver lovar vi att läsa, lyssna och tänka, att ständigt driva på för åtgärder som kan släppa in nytt syre. Så har du råd och kunskap om hur sjukvården kan bli bättre för patienter, anhöriga och anställda - hör då av dig till oss förtroendevalda och ge din ordination.