Så vill vi bekämpa brottsligheten

För att minska brottsligheten måste risken att bli lagförd – att åka fast – öka. Därför måste rättskedjan (polis, åklagare, domstol, kriminalvård) stärkas, skriver Sverker Scheutz, Vänsterpartiet i Enköping.

Sverker Scheutz (V)

Sverker Scheutz (V)

Foto: EP/Arkiv

Insändare2022-10-21 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns problem i samhället. Bland de större är segregation, utanförskap och en oroväckande kriminalitet. 

Målet måste vara:

att alla ska omfattas av välstånd och välfärd, 

att alla ska kunna ta del av, och vara en del av, samhällets utveckling och

att konfliktnivån, och därmed brottsligheten, i samhället ska minska.

Kort och gott ska alla ges goda möjligheter till inkludering och ett gott liv.

För att minska brottsligheten måste risken att bli lagförd – att åka fast – öka. Därför måste rättskedjan (polis, åklagare, domstol, kriminalvård) stärkas. Men för att på sikt åstadkomma ett hållbart inkluderande samhälle räcker inte det. Tvärtom finns en risk att ett ensidigt satsande på offentligrättsligt tvång, som polisiära befogenheter och straff, i stället föder ännu mer våld. 

Det är inte hårdare straff som behövs utan samhället måste se till att de som begår brott faktiskt lagförs.

För att åstadkomma ett mer hållbart och trevligare samhälle måste arbetsmarknaden och alla välfärdsinstitutioner samarbeta, bostäder och arbetsplatser planeras för att motverka segregation och kultur- och föreningsliv uppmuntras. 

I kommunen bör vi således satsa på skola, kulturliv, samhällsplanering, bra och billiga bostäder, föreningsliv och annat som befrämjar ett inkluderande samhälle. Målet måste vara ett samhälle där alla invånare känner sig inkluderade och kan se framtiden an med tillförsikt.