Vi tackar signaturen ”Medborgare i kommunen” för funderingarna kring kommunens ekonomi i insändaren ”Varför måste vi spara?” (EP 5/7).
Den bild som ges är ibland lite svårtolkad, så vi uppskattar att få reda ut begreppen.
Enköpings kommun har haft en bra ekonomisk utveckling de senaste åren. Vi har lyckats nå fullmäktiges överskottsmål på två procent av budgeten, vilket motsvarar ungefär 50 miljoner kronor årligen. De pengarna behövs för att betala nuvarande och kommande investeringar.
Det tvåprocentiga överskottet reserveras när budgeten fördelas inför året. Håller kommunens verksamheter respektive budget blir resultatet det önskade. Om inte, naggas överskottet i kanten. I en växande kommun som Enköping kan också såväl utgifter som inkomster öka under året, men behöver då jämna ut varandra.
Vi ser i år att vissa verksamheter är på väg att överskrida sina budgetar mer än vad ökade inkomster medger. Årets resultat riskerar därför att sluta på ett sämre överskott än önskat.
I stället för att passivt invänta årets slut beslutade kommunstyrelsen redan i juni att samtliga större nämnder ska se över sina kostnader för att hjälpas åt med det gemensamma resultatet.
I en del nämnder ser vi det inte möjligt eller önskvärt att helt ”spara sig” till tilldelad budget.
Till följd av lärarbristen har exempelvis skolnämnden högre lönekostnader än budgeterat, liksom ökade lokalkostnader. Prognosen för nämnden pekar på ett underskott med 41 miljoner kronor, vilket blir svårt att återställa fullt ut utan negativa följder för verksamheten.
Just skolnämnden ska i stället försöka minska sitt underskott med åtminstone 14 miljoner kronor. Om det lyckas har nämnden alltså använt hela sin budget på 833 miljoner kronor, plus ytterligare 27 miljoner.
När åtgärder för att nå budget i balans beskrivs som politiska nedskärningar, leder det lätt tanken fel.
Det finns de som anser att vi ska minska överskottet och skjuta på betalningen för våra investeringar till kommande generationer. Eller att man ska höja skatten i stället för att noga följa hur vi använder kommunens årliga nära tre miljarder skattekronor. Eller panikspara.
Vi tycker att vi ska ta ansvar med förnuft – nu - och håller med ”Medborgare i kommunen” om vikten av att rösta. Om väljarna vill tar vi gärna fortsatt ansvar för kommunens viktiga ekonomi.