Rivning är absolut sista utvägen

Kommunen håller på med en fastighetsöversyn som fortsätter under 2021 och där ingår bland annat kulturfastigheter, skriver Katarina Härner och Charlotte Bergdahl.

Kommunen håller på med en fastighetsöversyn som fortsätter under 2021 och där ingår bland annat kulturfastigheter, skriver Katarina Härner och Charlotte Bergdahl.

Foto: Magnus Eriksson

Insändare2021-01-21 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare från Göran Valdemar Lacksell 2/1

Vi håller med om att återanvändning och resursbesparing är viktigt. Vi tittar alltid på möjligheter att återanvända och rivning är absolut sista utvägen.

Vi håller på med en fastighetsöversyn som fortsätter under 2021 där ingår bland annat kulturfastigheter.

Vi går igenom vad byggnaden kan användas till, hur driftkostnaderna ser ut och kommer fram till vad som blir mest kostnadseffektivt och hållbart på lång sikt.

Lokaler som vi vill behålla ska vara ändamålsenliga, de måste fungera för verksamheten och nya arbetssätt, såsom digitalisering. Det tillkommer också nya regler när vi bygger om vilket vi måste ta hänsyn till.

Några exempel på där vi återanvänder och bygger om är Nyborgsskolan som byggs om från vuxenutbildning till grundskola. Det gör vi för att befolkningen ökar och även behovet av grundskoleplatser. Joar är också ett exempel där tittar på renovering av befintliga lokaler.

Det gamla badhuset är i mycket dåligt skick, ytterväggar behöver bytas ut och betongen i bassängväggarna är förbrukad och går inte att reparera. 

Om vi måste riva en fastighet återanvänder det vi kan från byggnaden till exempel tegelpannor från en förskola och en hiss från kommunhuset. Vi har också tagit rätt på till exempel armaturer, toalettstolar och innertak. Allt för att ta hänsyn till ekonomi och hållbarhet.