Att Sveriges befolkning blir allt äldre är ingen nyhet. Vård- och omsorgsbehoven ökar för varje år och att personalförsörjningen inom äldreomsorgen är hotad samtidigt som bristen på bristen på fysiska boenden blir alltmer akut, är nu ett faktum. Kristdemokraterna har under många år lyft fram att vårt samhälle måste planera för en åldrande befolkning i tid så att vi inte står handfallna när behoven vuxit sig ännu större än idag.
Coronapandemin har satt bristerna inom svensk äldreomsorg i blixtbelysning. När vårt parti satt med i Alliansregeringen såg vi flera brister som vi ville åtgärda. Därför tillsattes en äldreutredning när kristdemokraten Maria Larsson var minister.
När sedan de rödgröna vann valet 2014 kastades utredningen i papperskorgen.
Vad hände efter detta? Om sanningen ska fram så hände inget. Inga större reformer har skett under sex års tid.
Läget i landet är allvarligt. Bristen på äldreboendeplatser gör att fler som borde få plats i särskilt boende i stället får hjälp i hemmet. Det i sin tur leder till undvikbara skador, som fallolyckor, som orsakar lidande och belastar vården.
Kristdemokraterna vill därför införa en äldreboendegaranti för alla över 85 år och avsätter 500 miljoner till kommuner som lyckas anvisa platser inom tre månader.
Inom äldreomsorgen arbetar 135.300 människor som undersköterska inom hemtjänst, hemsjukvård eller på äldreboende. Det gör dem till Sveriges största yrkesgrupp. Här bör Sverige göra som i Norge, som har tre gånger så hög andel sjuksköterskor och öka den andelen i kommunerna.
Kristdemokraternas förslag är därför att dela ut en prestationsbaserad ersättning om 1,25 miljarder kronor per år till kommuner som anställer fler sjuksköterskor.
Men detta räcker inte utan läkarkompetensen behöver också stärkas i kommunerna. På samma sätt som att det finns medicinskt ansvariga sjuksköterskor så behöver medicinskt ansvariga läkare anställas runt om i vårt land.
Lagstiftningen, som infördes 1992 när kommunerna tog över äldreomsorgen, och som inte tillåter dem att anställa läkare är feltänkt. KD avsätter därför 300 miljoner kronor per år till kommuner som köper in läkarkompetens från regionerna.
Utredarna föreslog även att fler äldrecentraler, det vill säga vårdcentraler för äldre, bör inrättas. Här har flera regioner påbörjat detta arbete, däribland Region Uppsala - men det är långt ifrån ett faktum i hela vårt land.
Äldreomsorgen är sannerligen inte dålig i Sverige. Men den har brister. Brister ska inte gömmas. Brister ska upp till ytan och åtgärdas.
De allra flesta problem som både vi kristdemokrater och utredarna såg för sex år sedan har förblivit olösta. Detta är ett svek mot Sveriges äldre.