Om man utgår från Skolverkets senaste statistik så har 87,9% av Enköpings lärare någon form en lärarexamen. I en lärarexamen ingår ett visst antal ämnesbehörigheter, där antalet ämnen som en lärare har utbildning och därmed behörighet att undervisa i kan variera från person till person men också mellan grundskolans olika stadier. Som nyutbildad lärare ansöker man om att få sin lärarlegitimation efter att man fått sin lärarexamen. Det är lärarlegitimationen som bestämmer i vilka ämnen en lärare är behörig att undervisa i.
I måttet ”andel lärare med lärarexamen” tar man inte hänsyn till lärarens ämnesbehörighet. Det innebär i teorin att en skola skulle kunna ha fem lärare som undervisar i matematik men inte har det i sin legitimation. De lärarna har alltså ingen utbildning i att undervisa i matematik, de har lärarlegitimation i något annat ämne. Därför haltar måttet ”andel lärare med lärarexamen”.
Då är måttet på 74,7% som Anders Jagemo hänvisar till i artikeln en bättre måttstock. Däremot måste vi även bena ut vad det måttet innebär.
74,7% är andel lärare som har lärarlegitimation och undervisar i minst ett ämne som de är behöriga att undervisa i, det vill säga har en validerad ämneskunskap och utbildning att undervisa i ämnet. Det här måttet gör det mycket tydligare i vilken utsträckning en skola har rätt person på rätt plats.
I faktiska siffror innebär detta att utifrån Skolverkets statistik, uttryckt i heltidstjänster:
Antal lärare i Enköpings grundskolor: 322
Antal lärare som har lärarexamen: 282
Antal lärare som har legitimation och undervisar i minst ett ämne de är behöriga i: 240
Det innebär att det finns minst 40 personer som helt saknar lärarexamen som undervisar. Det är minst 42 personer som har pedagogisk högskoleexamen som undervisar i ”fel” ämnen. Det är minst 240 personer som åtminstone undervisar i ett ämne de har legitimation och behörighet i.
Skolan som utbildningsinstans måste sträva efter att värdesätta utbildning och kompetens för att ge eleverna så bra förutsättningar som möjligt att klara sig i en alltmer komplicerad värld. För att uppnå de bästa förutsättningarna för både lärare och elever måste vi använda oss av det mått som bäst speglar Enköpings grundskolors styrkor och utmaningar. 74,7% med legitimation och som undervisar i minst ett ämne som de är behöriga i är högre än rikssnittet som hamnar på 70,8%, Sigtunas 59,3%, Strängnäs 63,7% samt Västerås 62,7%.
Det går åt rätt håll i Enköpings kommun men det finns förbättringspotential i att få rätt lärare på rätt plats.