Rankningslistorna är partsinlagor

Insändare2019-05-31 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen redovisade Lärarnas Riksförbund sin skolrankning för år 2018. Flera har kommenterat den låga rankning som Enköping har där. Jag välkomnar verkligen ett nyanserat samtal om skolan, ett samtal där partsinlagor som rankninglistorna hanteras för vad de är och där skolans verkliga utmaningar blir belysta.

När det gäller de rankningslistor som Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund (LR) publicerar så kan de skapa mer förvirring än klarhet när de som partsinlagor i en politisk diskussion om hur skolan ska organiseras viktar och mäter snarlika men olika saker vid olika tidpunkter.

Sett till alla skolor i Enköping så har vi haft en positiv trend sedan 2015, där Enköpings skolor år 2017 hörde till landets 25 procent bästa (övre kvartilen). År 2018 blev det dock en signifikant försämring. Det gäller även för övriga delar av landet och är sannolikt i mycket en konsekvens av de stora grupper av nyanlända som kom 2015 och 2016, något som troligen även kommer att synas i utfallet för år 2019.

I det blågröna förslaget till budget och plan för Enköpings kommun för de kommande fyra åren (2020-2023) som nyligen presenterades är utbildning ett prioriterat område. Ambitionen är att Enköping ska höra till landets bästa skolkommuner. I och med moderniseringen som pågår av kommunens styrsystem så kommer några konkreta mål för utbildningsverksamheten lyftas fram och följas av kommunfullmäktige. Beslutet att lyfta fram dessa mål har föregåtts av en diskussion om konsekvenserna av att isolerat följa ”icke-dynamiska” mål av denna typ.

Där kommer en kompletterande analys vara nödvändig för att inte feltolkningar ska göras av resultaten för enskilda år. I Enköping kommer de viktigaste målen vara att alla elever som går ut nionde klass ska ha behörighet till gymnasiet och att alla gymnasieelever sedan tar examen. Utan en relevant utbildning med betyg från grundskolan och gymnasieexamen försämras förutsättningarna väsentligt för ett bra självständigt liv.

När det gäller antalet elever som gick ut högstadiet med godkända betyg år 2018 så ligger Enköpings elever i huvudsak i mittspannet av landets kommuner. Så det finns en betydande förbättringspotential, men en summarisk ranking som LR:s kan dock lätt leda till felaktiga slutsatser om vilka åtgärder som krävs. Utifrån Enköpings förutsättningar påbörjades flera initiativ under förra mandatperioden för att på några års sikt väsentligt förbättra måluppfyllnaden, och ytterligare åtgärder har initierats under våren 2019.

Läs mer om