Problemet är vad luftledningar ställer till med

Svenska kraftnät (Svk) påstår i EP den 22/9 att luftledningar är modern teknik, att de är väl accepterade, att de är mycket billigare än andra alternativ samt att Svk månar om goda samrådsförfaranden. Dessa påståenden vill vi bemöta, skriver Irene Flygare för Föreningen Gräv ner.

Inom stadsbebyggt område undviker man luftledningar. Motiveringen är höga markvärden, uteblivna möjligheter till framtida exploatering samt hälsorisker i närheten av bostäder. I stället gräver man ned, skriver Irene Flygare.

Inom stadsbebyggt område undviker man luftledningar. Motiveringen är höga markvärden, uteblivna möjligheter till framtida exploatering samt hälsorisker i närheten av bostäder. I stället gräver man ned, skriver Irene Flygare.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-10-10 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige är högspänningsledningar en hundraårig teknik, men problemet är inte graden av modernitet utan vad luftledningar ställer till med. Att dessa skulle vara väl accepterade motsägs av alla överklaganden, en rättighet som stöds av den svenska lagstiftningen. 

Svk ger sken av att nedgrävning av såväl likströmskabel som växelströmskabel är en närmast ogörlig teknik. I stället för att öppet diskutera detta i dialog med forskare inom ämnet, intar man en avvisande hållning (senast här om resonansproblemet). Gentemot medborgarna är detta en bedrövlig hållning. Lekmän varken kan eller ska behöva lära sig allt om elkablar utan kunna lita på att myndigheter och affärsverk har en pågående kunskapsuppbyggnad inom sitt verksamhetsområde. 

Inom stadsbebyggt område undviker man luftledningar. Motiveringen är höga markvärden, uteblivna möjligheter till framtida exploatering samt hälsorisker i närheten av bostäder. I stället gräver man ned! På landsbygden däremot tillämpas en omvänd logik där Svk kommer billigt undan genom att lägga över kostnaden på den befolkning som får sin mark, sin historia och sin naturmiljö fördärvad och som tvingas sälja sin hem beroende på hälsorisker och gigantiska elledningar inpå knuten. Intrångsersättningen måste beräknas på fastigheternas värdeförluster och återställningskostnader för natur- och kulturmiljöerna. Först då kan vi jämföra kostnaderna mellan mark- och luftledningar.

Svk säger sig måna om goda samrådsförfaranden. Deltagarna i det surrealistiska samrådet i maj i Österunda bygdegård instämmer inte. Myndigheter som uppvisar ett hotande, arrogant och i sakfrågan okunnigt uppträdande kan inte vänta sig att få sådana tillställningar godkända som samråd. Att Svk, kort tid efter remisstidens utgång, skickade ut sina konsulter i markerna för att bereda den kommande luftledningen gör samrådsförfarandet till ett spel för gallerierna.

Vi i Gräv ner vill erbjuda Svk en framtidsspaning: planerna på att snärja in hela Mälardalen i gigantiska luftledningar är orealistiska. Tätt befolkade landsbygdsområden med höga kultur- och naturvärden och med protesterande människor kräver helt enkelt att andra befintliga alternativ genomförs.