Positiva sidoeffekter i vårt hållbarhetsarbete

Svar till signaturen "Bara en enda röst i valet" i EP 8 december, gällande kommunens hållbarhetsmål.

Att minska koldioxidutsläppet är naturligtvis en utmaning för oss alla och vi behöver alla hjälpas åt för att vi ska lyckas, skriver kommunens representant.

Att minska koldioxidutsläppet är naturligtvis en utmaning för oss alla och vi behöver alla hjälpas åt för att vi ska lyckas, skriver kommunens representant.

Foto: Hasse Holmberg

Insändare2023-12-22 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack för att du belyser en viktig fråga för kommunen. Vi har som kommun en målsättning att vara klimatneutrala 2030 och för att nå dit deltar vi i flera olika samarbeten, till exempel Fossilfritt 2030, som är en samverkan kring transportsektorns omställning i Uppsala, Stockholm, Örebro, Östergötland, Södermanland och Västmanlands län. Vi har också antagit hållbarhetslöften med länsstyrelsen. 

Ett annat stort initiativ är Viable Cities, där vi ingår som medlem tillsammans med 22 andra kommuner och ett stort antal aktörer från idéburen sektor, universitet och forskningsinstitut, och företag.  Viable Cities är ett strategiskt innovationsprogram med fokus på omställningen till klimatneutrala och hållbarastäder. Programmets mission ärklimatneutrala städer 2030 med ett gott liv för alla inom planetens gränser. Vi förnyar varje år våra åtaganden mot varandra i ett klimatkontrakt. Genom Viable Cities får vi också finansiering för utvecklingsprojekt inom omställningen. 

Enköpings kommun var en av de första kommunerna att bli medlemmar i Viable Cities. Tillsammans täcker medlemskommunerna 40 procent av Sveriges befolkning, så här finns en stor möjlighet att dra nytta av vad andra kommuner gör och lära varandra.

För att komma till klimatneutralitet krävs att vi förstår våra data och våra utsläpp så att vi gör rätt insatser på rätt ställe. Vi har ett underlag i en koldioxidbudget som i dagsläget ger en inriktning på 13,3 procent koldioxidminskning om året för att nå parisavtalet. Enligt vår koldioxidbudget är 62 procent inrikes transporter (främst personbilar och lastbilar), så det är ett stort fokusområde för oss. Detta är naturligtvis en utmaning för oss alla och vi behöver alla hjälpas åt för att vi ska lyckas.

Specifikt gällande frågan om platsvarumärket, så är det inte vår drivkraft för att vårt omställningsarbete, utan togs upp som en av de positiva sidoeffekter som vi tror på i vårt hållbarhetsarbete. 

Vi jobbar också aktivt med vår samhällsplanering både inom trafikområdet och för stadsutveckling. Som exempel på senaste arbetet kan du läsa på vår hemsida enkoping.se/stationsstaden. Stationsstaden är en del i vårt stadsutvecklingsprojekt Myran, där vi också tagit fram ett hållbarhetsprogram som du hittar på samma sida.