Positiv utveckling för långtidsarbetslösa

Vi sätter fler långtidsarbetslösa i arbete eller studier. Men vi har en lång resa kvar till önskade nivåer, skriver Mats Flodin och Krister Larsson.

Vi sätter fler långtidsarbetslösa i arbete eller studier. Men vi har en lång resa kvar till önskade nivåer, skriver Mats Flodin och Krister Larsson.

Foto: Bilbo Göransson

Insändare2022-03-05 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av pandemins många konsekvenser har varit en kraftigt ökad arbetslöshet under 2020 men som under 2021 har vänt ner och nu närmar sig nivåer som är i närheten av de som var innan pandemin startade.

Detta gäller dock inte utvecklingen för de långtidsarbetslösa. I Enköping finns det drygt 400 personer registrerade hos Arbetsförmedlingen som har varit arbetslösa mer än 24 månader. Det är en kraftig ökning jämfört med nivån innan pandemin. 

Utöver den personliga tragedin att vara arbetslös en längre tid innebär arbetslösheten också en belastning på den kommunala ekonomin. Det ekonomiska biståndet från kommunen har sedan pandemin startade ökat med ca 16 mkr.

För att samordna de kommunala arbetsmarknadsåtgärderna i Enköping startades 2018 Jobbcentrum. Syftet var att ha en samlad funktion för kommunala arbetsmarknadsinsatser, i nära samarbete med vuxenutbildningen, socialförvaltningen, näringslivet och den nationella ”finansiären” av arbetsmarknadsinsatser, Arbetsförmedlingen (AF). Som det flesta förmodligen känner till lämnade AF mitt under pandemin hastigt de flesta av Sveriges kommuner i en gigantisk omorganisation och som inte ska vara klar förrän hösten 2023 (AF har gått från 40 till 0 medarbetare i Enköping), och näringslivet har som bekant under samma period haft betydande utmaningar. 

Trots ett ansträngt läge har berörda enheter inom Enköpings kommun inte varit overksamma. Under pandemin har viktigt verksamhetsarbete pågått, och samarbetet mellan framför allt arbetsmarknadsenheten och socialförvaltningen har tagit stora kliv framåt. Det visar sig bland annat i jämförande statistik från SCB där Enköping har en positiv utveckling som kraftigt avviker från den allmänna situationen i svenska kommuner. Vi sätter fler långtidsarbetslösa i arbete eller studier. Men vi har en lång resa kvar till önskade nivåer. Rutiner och funktioner börjar komma på plats och kontakten med näringslivet kan nu återgå till det normala. När Arbetsförmedlingen slutligen är klar med sitt förändringsarbete kan sannolikt även tillgången till statliga resurser öka igen. 

Vi kommer fortsätta att göra allt vi kan för att hjälpa arbetslösa i Enköping till egenförsörjning.