Häromåret skämde Ebba Busch ut sig i Aktuellt. Eftersom hon ämnade införa en litterär kanon ville man testa hennes litterära kunskaper. Det borde ha varit enkelt för henne då hon bara skulle svara på vilka som skrivit Giftas och Gösta Berlings saga, något som definitivt hör till allmänbildningen. Inte ens detta kunde hon.
När man inte trodde att det kunde bli värre, så skämde Annie Lööf nyligen ut sig i frågesportprogrammet Alla mot alla i Kanal 5. Hon påstår glatt att Gustav II Adolf skulle ha varit född 1807 (!). 1632 torde vara ett av de mest kända årtalen i vår historia, ett årtal som alla svenskar över kanske åtta års ålder borde förknippa med en viss händelse i Lützen. Därmed borde alla ana att kungen bör ha varit född i slutet av 1500-talet.
Hur är det möjligt att denna Lööf inte har ett hum om en av de mest betydande personerna i Sveriges historia? Hur kan hon få för sig att denne kung, som naturligtvis är förknippad med stormaktsväldet, skulle ha levt på 1800-talet under Bernadottedynastin? Det är så befängt, så det borde inte vara möjligt. Denna fadäs är allvarlig, men verkar inte ha lett till någon kris för Lööf och hennes parti.
Det är tydligt att bildning inte verkar ha någon betydelse för dagens unga politiker, bildning verkar närmast vara föraktat i dagens samhälle. Det gäller inte bara politiker, utan media och samhället i stort. Jag häpnar ofta över att så många saknar allmänbildning, men detta med att en partiledare inte har en aning om när en av de mest berömda kungarna levde är extremt.
Historielösheten är skrämmande. I många andra länder skulle detta säkert bli en stor skandal, och en så obildad partiledare skulle nog tvingas avgå. Inte nog med det: I På spåret var det för en tid sedan två deltagare som inte ens visste vilket Jean-Baptiste Bernadottes kunganamn var. De gissade och gissade och sade till slut ... Karl XII! Dessa exempel, som borde vara på skämt, säger mycket om dagens samhälle.