Tankar efter att ha läst bland annat artikeln av Liberalernas ordförande i Enköping, Svante Forslund i EP 31/10.
Ja, Enköpings kommun och många andra kommuner i hela Sverige behöver anställa inom äldreomsorgen då vi har en ökad åldrad befolkning. Det är en förutsättning att kunna tala och förstå svenska språket i nära omvårdnad av våra äldre. Att kunna läsa och förstå vad man läser. Våra äldre ska inte försummas för att "försörjningsstödet" ökar för de arbetslösa. En äldre människa kan både se och höra sämre och kan ha kognitiva nedsättningar. Hur sker kommunikationen mellan en icke svensktalande personal och en äldre människa?
Hur kan en personal som inte behärskar svenska språket kunna förstå nyanser från en äldre människa? Hur tar den äldre människan in vad den utländska personalen uttrycker? Omvårdnaden av våra äldre handlar om intim omvårdnad det vill säga dusch, inkontinensskyddsbyten, att bli matad, att få sina tänder borstade...
Listan kan göras lång. Att den kommunala äldreomsorgen också bygger mycket på att omvårdnadspersonal delar ut läkemedel till våra äldre efter att personal blivit delegerade av den kommunala legitimerade sjuksköterskan. Det finns färre att delegera till då personal inte behärskar det svenska språket. Vilket gör äldreomsorgen skör samt betungande för den befintliga omvårdnadspersonal som många gånger drar en tung arbetsbörda.
Det är inte etiskt försvarbart att anställa personer med bristande språkkunskaper till våra äldre som bor och vårdas inom ett omvårdnadsboende eller har hemtjänst. Våra äldre är betydligt mer multisjuka både fysiskt och psykiskt nu för tiden.
Jag vill inte att mina föräldrar och inte någon ur vår åldrande befolkning ska få en omsorg där kommunikationen brister och således omvårdnaden. Äldreomsorgen och skolan och barnomsorgen likaså, kan inte sänka "ökningen av försörjningsstödet för de arbetslösa". Resultatet blir en sjunkande kvalitet inom vård och omsorg samt skola.