Pensionärsrörelsen är full av eldsjälar

Pensionärsorganisationerna i Enköping ordnar en mängd aktiviteter, som  studiecirklar, musik och boule, skriver Kurt Pettersson, Lennart Andersson och Tomas Lagerwall.

Pensionärsorganisationerna i Enköping ordnar en mängd aktiviteter, som studiecirklar, musik och boule, skriver Kurt Pettersson, Lennart Andersson och Tomas Lagerwall.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Insändare2019-10-02 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till insändar av Kristjan Valdimarsson 19/9

Fyra tusen enköpingsbor är med i någon pensionärsförening inom PRO, SPF-Seniorerna, SKPF eller Aktiv Senior. Föreningarna ordnar en mängd aktiviteter som studiecirklar, musik, boule, promenader, dans, föredrag för att bara ge några exempel.

Kommunen har drivit Träffpunkter på sex ställen i kommunen, ofta på omsorgsboenden. De kommer nu att läggas ner, då de inte bedöms som lagstadgad verksamhet. 

Förslaget har upprört och väckt många protester. 

Några politiker har i insändare beskrivit sina ståndpunkter. Det är bra att företrädare för olika partier redovisar sin uppfattning när det gäller äldre personer i samhället. I EP den 19 september skriver SD-politikern Kristjan Valdimarsson med anledning av nedläggning av Träffpunkterna: ”Pensionärerna får sköta detta själva eller anlita någon som kan. Det finns inget som hindrar eldsjälar att på eget initiativ driva liknande verksamheter med stöd från båda allmänhet och kommun”.

Vi blir provocerade av Valdimarssons påståenden som tyder på okunnighet om och inställning till föreningsliv.  Vi har hundratals eldsjälar som lägger ner tusentals timmar frivilligt arbete och erbjuder verksamhet för en stor del av kommunens pensionärer. Att fyra tusen av Enköpings nio tusen pensionärer är med i en pensionärsförening, talar sitt tydliga språk och visar hur viktiga våra organisationer är!

Det är viktigt med verksamhet för äldre personer som bor på landsbygden, där det är ont om butiker och samhällets service är begränsad. I staden finns restauranger, butiker och mycket annat. 

Vi som undertecknat denna insändare representerar pensionärsorganisationer på landsbygden i Enköping och vi har gärna en dialog med kommunen om verksamhet som tar hänsyn till äldre personers behov.