Läste i EP 28 februari att Naturvårdsverket har gett Håbo Kommun 4 miljoner kronor för lokala klimatinvesteringar. Man skall tydligen bygga en tankstation för biogas för pengarna. Några uppenbara frågor är på sin plats: Vilket klimat får man om man gör investeringen? Blir det kallare, varmare, torrare eller mer nederbördsrikt? Kan Naturvårdsverket eller Håbo kommunstyrelse svara på denna uppenbara fråga?
Med klimat menas medelvärdet av temperatur, nederbörd mm under en 30-års period. Hur tänker sig Naturvårdsverket eller Håbo kommunstyrelse utvärdera verkan av investeringen så att skattebetalarna får valuta för de pengar de bidragit med? Kan man inte göra detta så kastar man skattebetalarnas pengar i sjön, och så får man inte göra enligt kommunallagen.
Är det över huvud taget tillåtet för en kommun att ge sig in i drivmedelsbranschen? Vad jag kan förstå skall en kommun inte konkurrera med hjälp av skattefinansierad verksamhet när det finns privata aktörer på marknaden. Ett exempel: Ecopar, en syntetisk biodiesel, som man kan handla i Uppsala, och som säljs av ett privat företag. Uppsala kommun är kund och köper biodieseln till en del av sina fordon, om jag minns rätt.
Framhärdar Håbo kommun med att sätta upp en biogasstation, så borde man som kompensation sätta upp bensinstationer så att vi skattebetalare som inte har någon biogasbil också får tillgång till subventionerade drivmedel. Annars gäller investeringen endast kommunala fordon.