Partiernas inflytande över kyrkan måste upphöra

De politiska partiernas program och ideologier säger inget om de kyrkliga frågorna, skriver Annelie Porsaeus, Anders Cyrillus, Johan Krafve och Stefan Sundbäck.

I Enköping finns ett stort behov av att värna lokalförsamlingarna, skriver Annelie Porsaeus, Anders Cyrillus, Johan Krafve och Stefan Sundbäck. (Bilden är tagen på ett annat ställe).

I Enköping finns ett stort behov av att värna lokalförsamlingarna, skriver Annelie Porsaeus, Anders Cyrillus, Johan Krafve och Stefan Sundbäck. (Bilden är tagen på ett annat ställe).

Foto: Maja Suslin/TT

Insändare2021-02-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu finns Posk, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, som nomineringsgrupp i Enköpings pastorat. Vi kommer att ställa upp lokalt i höstens kyrkoval. Än så länge har vi få medlemmar. Nu behöver vi bli fler, både till förtroendeuppdrag och till att diskutera kyrkans framtid i Enköping och Sverige.

Posk finns till för att ge kyrkligt intresserade personer en plattform att kunna ställa upp i kyrkoval och ta ansvar som förtroendevalda i Svenska kyrkan utan att tvingas binda sig till ett allmänpolitiskt parti. 

Vi anser att partiernas inflytande över Svenska kyrkan måste upphöra. Partipolitiska etiketter är nämligen irrelevanta för val av förtroendevalda i kyrkan. Partiernas program och ideologier är utformade för det sekulära samhällets frågor och säger inget om de kyrkliga frågorna. 

Kyrkans teologi, gudstjänstutformning, diakoni eller organisation kan inte styras längs höger-vänsterskalan. Inga andra organisationer i civilsamhället styrs av politiskt tillsatta företrädare – så varför ska kyrkan göra det? 

Att bygga levande och missionerande församlingar är kyrkans viktigaste uppgift och en gemensam kallelse för alla som tillhör kyrkan. Det är också i församlingarna som kyrkans kärnverksamhet bedrivs: gudstjänster, undervisning, mission och diakoni. 

Församlingen är utgångspunkten för den kristna tron och för allt som kristna kan göra tillsammans. I Enköping finns ett stort behov av att värna lokalförsamlingarna. Vi måste ge dem möjligheten att lokalt utforma och utveckla församlingslivet, tvärt emot nuvarande tendens mot mer centralstyrning från pastoratet. 

Posk menar att varje församling utifrån sina lokala förutsättningar ska ges så stort ansvar som möjligt. Vi anser också att beslut som rör församlingen ska fattas så nära verksamheten och medlemmarna som möjligt. Pastorat och stift ska vara stöd för församlingarna i deras arbete. Eftersom Posk finns både lokalt, i stift och på nationell nivå kan vi driva frågor om kyrkans organisation hela vägen från lokal församling till kyrkomötet.

Posk är en stark röst för en kyrka som inte utgår från partipolitik utan från den kristna tron. Den som vill läsa mer om vårt program för kyrkan kan göra det på www.posk.se