Replik till insändare av Jesper Englundh och LInda Johansson 7/3
Nyligen kritiserade Jesper Englundh (S) och Linda Johansson (S) oss i det blågröna styret och Ingvar Smedlund (M) för vår styrning. Ingvar svarade på en del av kritiken men det finns flera fel i den skeva bild som S försöker pådyvla Enköpingspostens läsare.
En felaktighet är att det skulle ha skett ”kraftiga nedskärningar i välfärden” under vår tid vid styret. Här gör S självmål eftersom kommunen under 2019 hade en budget som lagts fram av S och NE så besparingarna då var på deras initiativ. I vår budget för 2020 finns nödvändiga mindre effektiviseringar men dessa kan knappast kallas för kraftiga nedskärningar.
S vill även få det att framstå som att arbetsmiljön i kommunen har blivit mycket sämre. Även här finns fakta som bevisar motsatsen då kommunens medarbetarenkät för 2019 nyligen blev klar. Den innehåller jämförelser med den förra enkäten från 2017 på flera områden, bland annat arbetsmiljö och sett till hela kommunen så är läget nästan exakt lika som 2017 då SNE styrde. Exempelvis tycker 79 procent idag att det känns bra att gå till jobbet och den siffran var exakt lika 2017. 75 procent är nu nöjda med arbetssituationen som helhet (76% procent 2017) och 89 procet känner nu att de bidrar till en bättre arbetsmiljö (87 procent 2017).
Det finns delar i organisationen där arbetsmiljön behöver förbättras, kommunledningsförvaltningen är en sådan. Här beslutades om en större omorganisation i januari 2019 för att komma till rätta med en del problem och otydligheter som funnits sedan förra mandatperioden. En sådan omorganisation tar tid och är sällan friktionsfri i någon organisation. Några medarbetare har valt att lämna vilket hände även när SNE styrde.
En faktor som också påverkar är att kommunen nu bytt styrprinciper från en hierarkisk utgångspunkt med starka och delvis enväldiga förvaltningar till en modern styrning som bygger på samverkan och delande av resurser för att bättre möta Enköpingsbornas behov. Det är ett förändringsarbete som ruckar på tidigare maktstrukturer och kultur och som därför kan upplevas som lite jobbigt under en övergångsperiod. Det är en nödvändig förändring som kommunen måste göra och som vi på olika sätt måste hjälpa till att hantera från politiken.
I det läget behöver vi politiker ha en bra dialog och hjälpa kommunen som organisation att genomföra förändringen. Då är inte den osakliga alarmism och överdrivna verklighetsbeskrivning som Jesper och Linda framför särskilt konstruktiv. Jag hoppas att vi ändå, i nämnder och styrelser, kan fortsätta ha den goda dialog som vi för det mesta haft hittills, för Enköpings bästa.