För cirka tio år infördes förstelärarsystemet där vissa lärare skulle ha ett extra uppdrag och därigenom få högre lön med flera tusenlappar extra jämfört med andra lärare. Vad har det då blivit av detta efter alla år? Idag kan en förstelärare ha ett extrauppdrag som sträcker sig på ungefär 20 extratimmar under ett läsår och för det får hen upp till femtusen kronor extra i månaden. Hur är detta möjligt?
Att systemet var orättvist från början med en mycket oklar formulering vad uppdraget skulle gå ut på är en sak, men att man upprätthåller dessa skillnader trots att extrauppgifterna inte är större, är fullständigt ofattbart. I skolans vardag finns det ingen skillnad mellan förstelärarnas och andra lärares ambitioner eller skicklighet. Hur kan man då hålla kvar löneskillnaden? Hur ska övriga lärare kunna känna tillit till en arbetsgivare som bevarar sådana orättvisor? Borde inte extrapengarna fördelas mer rättvist?
Att arbetsgivaren låter bli att göra något åt orättvisor är också ett val. I den senaste lönesättningen har dessutom en rektor valt att höja förstelärarnas löner ytterligare mer än övriga (!) för ett uppdrag inom de 20 extratimmarna med väldigt varierande ambitionsnivå…
Erfarna lärare kan ha mindre lön än relativt nyexaminerade lärare. Detta beror på att efterfrågan på vissa sorters lärare varierar. Vad de uträttar i undervisningen verkar fullständigt ointressant när det kommer till lönerna.
Åsa Fahlen, ordförande i Lärarnas riksförbund och Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet, skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter (16/6 2022) att lärarna måste få ett nytt lönesystem. ”Svensk skola behöver ett lönesystem för lärarna som premierar erfarenheter, formella meriter, förtjänst och skicklighet” skriver de i artikeln.
Här väcks frågor: I vilken mån tar arbetsgivaren intryck från lärarnas formella utbildning? Det finns många lärare med högre utbildning och bredare kompetens än vad som krävs. Hur premierar arbetsgivaren lång erfarenhet och lojalitet med Enköpings kommun? Hur mycket ansvar tar olika lärare för att eleverna ska nå målen i ämnena? Hur hanterar lärarna elever med svårigheter? Dessa frågor borde vara tydligare i lönesättningen!!
Att många lärare runt om i Sverige är djupt frustrerade över lönerna råder det väl inget tvivel om. Men borde inte Enköpings kommun gå i täten för att skapa ett rättvisare system? Borde inte kompetens, ansvarstagande, ambition, erfarenhet, engagemang vara ledord när lärarlönerna ska sättas?