Om förslaget till nytt hus på paustomten

"Bygger man i anslutning till Stora torget i Enköping bygger man inte bara hus, utan en del av en stad och mötesplats för stadens invånare", skriver Kjell Grip.

Så här kan nya Paushuset komma att se ut, sett från korsningen Kyrkogatan-Torggatan. Skisserna kommer från Kjellander Sjöbergs gestaltningsprogram.

Så här kan nya Paushuset komma att se ut, sett från korsningen Kyrkogatan-Torggatan. Skisserna kommer från Kjellander Sjöbergs gestaltningsprogram.

Foto: Skiss: Kjellander Sjöberg

Insändare2021-10-22 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste i fredagens (15/10) EP om förslaget till det Nya Paushuset. Tar man också i beaktande motsvarande förslag till bebyggelse på stadshotellstomten finns anledning att fråga sig vad staden vill med sin centrala mötesplats, det Stora torget. 

I byggherrens motivering till förslaget till byggnad på paustomten nämns att syftet är ”att få en annan typ av byggnad än dagens monotona tvåvåningsbyggnader”. Dessa tvåvåningsbyggnader representerar en annan tidsperiod, där småskaligheten var det som bedömdes vara vackert och fint och i harmoni med omgivningen. 

Politiker och byggbolag, har ofta av ideologiska eller ekonomiska skäl anammat en idé om vad som är modernt och hävdar att det inte finns några regler för det som är vackert och fint, utan att det är något rent subjektivt. Må så vara för den enskilde. 

Men bygger man i anslutning till Stora torget i Enköping bygger man inte bara hus, utan en del av en stad och mötesplats för stadens invånare. Det innebär bland annat, att en ny byggnad bör anpassas till sin omgivning vad avser, till exempel, tidsperiod, höjd, storlek, fasader, materialval, takens utformning, skugg- och vindeffekter. Den aktuella byggnaden har sina förtjänster men det är en mastodont på tio våningar.

Det är våra politiker och byggherrar, som ansvarar för om det är en stad som byggs i harmoni med sin omgivning eller om det bara är hus. Byggbolagen vill hålla ner kostnaderna och maximera vinsterna och hänvisar ofta till politiska beslut om att bygga storskaligt till ett så lågt pris som möjligt. 

Den nu aktuella byggnaden ska byggas invid stadens ursprungliga centrum. Detta centrum har under lång tid utarmats och domineras idag av restauranger, kaféer, frisörsalonger och mäklare.  Andra verksamheter, som bidrar till en levande stad har flyttat till bilberoende och trafikgenererande stormarknader i stadens utkant, där riktiga mötesplatser saknas. 

Om torget, den ursprungliga mötesplatsen, ska få liv igen och fungera för alla krävs ett fungerande småföretagande, en lättillgänglig offentlig service och kulturella verksamheter som kan finna lämpliga och överkomliga lokaler. Vidare bör nybyggnader på paus- och stadshotelltomterna anpassas till sin omgivning. En stad som fungerar för alla ger något tillbaka till sina invånare på annat sätt än bara genom köp (Arkitekturupproret).

Det är positivt att kommunen ger sina medborgare möjlighet att lämna synpunkter på det nu aktuella förslaget för paustomten. Nyttja den möjligheten!