Ojämn fördelning av kommunens sponsring

Varför är ESK den enda föreningen i kommunen som föreslås få högre sponsring än 10 000 kronor, skriver Madeleine Lahti, Helena Proos, Andreas Hammar och Fredrik Wicksell.

Kommunens förslag till idrottsponsring där  ESK får största beloppen väcker många frågor, skriver fyra ordföranden för idrottsföreningar i Enköping.

Kommunens förslag till idrottsponsring där ESK får största beloppen väcker många frågor, skriver fyra ordföranden för idrottsföreningar i Enköping.

Foto: Robin Widing

Insändare2020-05-14 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under veckan sammanträder kommunens Upplevelsenämnd. På bordet har de att besluta om fördelning av kommunens sponsorpengar till idrottsföreningar. Kommunen har 120 000 att fördela och det är belopp på över 10 000 som beslutas i nämnden. 

Det som ligger som underlag för nämndens beslut är en tjänsteskrivelse från förvaltningschefen Jonas Nyström. Där framgår det att de tilldelade beloppen ska motsvara värdet på och medföra värdefull exponeringen av kommunens platsvarumärke och att det ska vara lag eller enskilda idrottsutövare på kommunens högsta nivå som är aktuella för sponsorstöd. 

Förvaltningschefen föreslår en sponsring på 20 000 kr till ESK fotboll herrar och 15 000 kr till ESK-fotboll dam/ungdom. Det är med andra ord den enda föreningen i kommunen som man föreslår ska få ett högre belopp än 10 000. 

Den information som framgår i skrivelsen är den enda offentliga informationen som finns angående kommunens sponsring vilket såklart väcker många frågor och ett visst missnöje hos oss andra föreningar. Det första man reagerar på och undrar över är förstås varför herrfotboll föreslås får mer pengar än damfotboll och även generellt hur likvärdiga klubbar, alltså som utövar idrott på liknande eller samma nivå, kan ha bedömts så olika i fråga om värdet av kommunens platsvarumärke. 

I skrivelsen framställs östra Svealand som ett stort geografiskt område men i kommunen finns ett flertal mycket framgångsrika föreningar med aktiva som tävlar i större geografiska områden än så och vissa på högsta nivå i Sverige och även internationellt. Hur kan detta inte anses ha ett högre exponeringsvärde än ett fotbollslag i en regional fotbollsserie? Några exempel är damer och herrar i rugby, enduro, friidrott, handboll, softboll, ridsport, golf, dragkamp, styrkelyft. 

Det är offentliga medel som ska fördelas. Därför bör nämnden motivera för oss föreningar och alla medborgare i kommunen på vilka grunder dessa pengar fördelas. Vad är egentligen kriterierna? Hur kan vi andra föreningar göra för att kunna bli aktuella för dessa medel? Finns det en ansökningsprocess?

Vidare framgår det i skrivelsen att det föreslagna bidraget till ESK skulle baseras på det avtal som gällde 2019 och alternativt skulle ett löpande flerårsavtal följa. Görs det aldrig någon ny bedömning? Hur kan vi andra föreningar agera för att komma i fråga för en sådan prenumeration? För att undvika en diskussion om detta och onödig ryktesspridning vill vi att kriterierna offentliggörs, att nämnden ikväll yrkar på återremiss, att ärendet bereds om där tydligt principer och kriterier motiveras för oss föreningar och för nämnden för att kunna ta ett välgrundat beslut.