Obundet och lokalt baserat är bättre

Vi har skrivit vårt program utifrån situationen och behoven i Enköpings pastorat, skriver Jessica Sjöström och Tomas Lagerwall. (Bilden visar Tillinge kyrka).

Vi har skrivit vårt program utifrån situationen och behoven i Enköpings pastorat, skriver Jessica Sjöström och Tomas Lagerwall. (Bilden visar Tillinge kyrka).

Foto: Christer Gustavsson/Arkiv

Insändare2020-10-05 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till insändare av Anders Brännström och Erik Eckerdal 19/9

Två representanter för Posk (Politiskt Obundna i Svenska Kyrkan) påminner i en insändare den 19 september med rubriken ”Svenska kyrkan bör inte organiseras som staten” om nästa års kyrkoval. Svenska kyrkan skall byggas utifrån kristna utgångspunkter och inte partipolitiska, skriver man.

Den 19 september 2021 är det dags att välja förtroendevalda till kyrkofullmäktige, till exempel Enköpings pastorat, till stiftsfullmäktige i Uppsala stift och till kyrkomötet för beslut på den nationella nivån

Inför valet 2017 bildades EKA – En Kyrka för Alla i Enköpings pastorat . Vi är en helt lokal nomineringsgrupp, partipolitiskt obunden, som bara finns  här i Enköping. Vi har skrivit vårt program utifrån situationen och behoven i våra sex församlingar och i hela pastoratet. 

Vi fick väljarnas förtroende och blev den största gruppen i kyrkofullmäktige med 13 mandat av 35. Det ser vi som en belöning för att vi är just fria från de sekulära politiska partierna. Vi hade många unga kandidater och varannan kvinna och varannan man på vår valsedel

Vi delar alltså Posks uppfattning att de politiska partierna inte hör hemma inom kyrkan. I kyrkan ska vi som är medlemmar engagera oss, ta ansvar och fatta besluten. Men vi skiljer oss från Posk genom att de är en nationell organisation med program och riktlinjer som de lokala grupperna måste följa. Sådana kanske inte passar i Enköping. Därför föredrar vi att vara en helt lokal organisation.

Vi återkommer med att berätta om våra erfarenheter och vad vi vill åstadkomma under kommande mandatperioden.

Du som vill engagera dig för EKA - En kyrka för alla i Enköpings pastorat är välkommen att ta kontakt med oss i EKA nu och inför valet om ett år.