Nyanlända måste få lära sig arbetslivets krav

Arbete är den viktigaste nyckeln till integration, skriver Svante Forslund.

Arbete är den viktigaste nyckeln till integration, skriver Svante Forslund.

Foto: Vidar Ruud/TT

Insändare2019-10-31 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som går till ett arbete varje dag måste beskriva för nyanlända vilka krav som ställs på en arbetsplats. Om vi fortsätter att linda in saker och inte ställa jämlika krav som gäller för oss alla, kommer vi fortsätta att misslyckas med integrationen och en bra arbetsintegrering.

Jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda är ett faktum: Kostnaden för försörjningsstödet för de arbetslösa stiger i Enköping samtidigt som arbetsgivare och kommunen själv letar efter kompetens. AF:s prognoser visar fortsatt stora behov på arbetsmarknaden, inte minst inom skola och äldreomsorgen.

Den viktigaste integrationsnyckeln är ett arbete. Ett problem är att man ska behärska det svenska språket innan man blir anställningsbar, men språkkunskaper kommer av att man befinner sig i en kontext där det blir viktigt att kunna språket, som på jobbet. En bra början är att bli inkluderad in i ett lönearbete. Det handlar om att träna det svenska språket i det dagliga arbetet, och lära sig hur det faktiskt fungerar på våra arbetsplatser. Vi måste också inkludera arbetsperspektivet tidigt, redan inom etableringsfasens 2 år, SFI-utbildningen, samhällsorienteringen och vad som faktiskt styr en till en bra etablering. 

Vi missar dock ofta en central komponent för att underlätta och möjliggöra detta, genom att vi inte använder de resurser som redan finns tillgängliga, exempelvis AF tillsammans med kommunens olika insatser och Jobbcentrum här i Enköping. Denna dörr in på arbetsmarknaden i Enköping är ett viktigt verktyg. Hur allt fungerar på våra jobb måste vi hjälpas åt med, kommunen som det lokala näringslivet och alla dess lokala småföretag. Vi måste även lära ut hur samhället strukturer ser ut. Tidiga insatser är det viktigaste i de individuella handlingsplanerna som alltid finns med inom etableringsfasen. Egenmakten hos människan ska tas till vara, inte motarbetas! 

I min roll som 2:e vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden vill jag verka för en ekonomiskt lönsam metod och en bättre arbetsplatsintegrering. Jag vill att alla som kan hjälpa till och göra skillnad, också gör det.  Alla ska vara med och bidra till våra kommungemensamma åtaganden. Jag vill att alla Enköpingsbor som kan arbeta ska få chansen att arbeta. 

Vi behöver fler skattebetalare i Enköpings kommun, inte fler invånare i bidragsberoende och integration är ett ömsesidigt ansvar.