Nya busslinjenätet uppmuntrar bilåkandet

Linje 804 behöver gå förbi S:t Ilian, Gustav Adolfs plan och till lasarettet, skriver Sten Åke Sundkvist.

Linje 804 behöver gå förbi S:t Ilian, Gustav Adolfs plan och till lasarettet, skriver Sten Åke Sundkvist.

Foto: Magnus Eriksson/Arkiv

Insändare2019-11-19 14:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Invändningar mot föreslagen "reform" avseende linje 804 med ny slutpunkt. 

Sammanfattning: UL-kund, resenärer, samhällsnyttan med kollektivtrafik, Enköpings centrumutveckling och miljön tar skada om linje 804 förändras drastiskt.  Främst drabbas äldre, ungdomar, besökande till sjukhuset, mammor med barnvagnar och folk utan bil. Folk med bil hittar en transportlösning - snabb och flexibel, som är tvärtemot samhällets önskan om övergång till kollektivtrafik. Det vill säga bilen används. Skrota förslaget! Linje 804 behöver gå förbi S:t Ilian, Gustav Adolfs plan och till lasarettet. 

Beskrivning: För Örsundsbro (en kransort nordost om Enköping vid riksväg 55) är nuvarande trafikmönster utmärkt. Man kommer lätt till stadens torg med två apotek, bibliotek i närheten och affärer med mera. Det tredje apoteket i Enköping finns på lasarettet som är linjens vändpunkt i söder. Resenärerna tas upp från Biskopskulla och Nysätra i väster, Fittja, Hjälsta, Tuna i öster. Längs väg 55 hämtas åkande från Torslunda, Husby Sjutolft och Litslena. Därefter från norra delen av Trögden. En stor del av dessa ska till S.t Ilianskolan, centrum eller lasarettet. 

"Reformen" kullkastar satsningen på bilfritt och levande centrum i Enköping. Om den genomförs kommer mina egna resor till Enköping att gå till återvinningscentralen med bil eventuellt kombinerat med besök hos frisören. Inköp/veckoslutshandel kommer att överflyttas till Stenhagen i Uppsala, också med bil. Det Årskort Senior som jag haft i flera år kommer sannolikt att avvecklas - nyttan blir för liten. 

Var kommer miljöfrågan med buss istället för bil in i bilden? 

Ytterligare "förbättringar": Om förslaget med ny vändpunkt i söder lämnas här ett om vändpunkt för linje 804 i norr: Stanna vid Stenhagen. Därifrån går det lokaltrafik till Uppsala centrum. Effekten  i Uppsala blir densamma som i Enköping. 

PS. Från min hejarklack (bortglömd och inte representerad) - Kan inte förslagsställaren själv göra ett försök att som febrig mamma med bebis i barnvagn och sjuk treåring på väg till akuten provåka förbättringsförslaget. Och vänta på försenad anslutningsbuss i novemberslask och blåst. Exemplet fungerar lika bra med rullatorgående, höftopererad fru på väg att hälsa på hjärtsjuk make på Enköpings lasarett. Och fråga: Vad är bussarna till för? DS