Nya äldremottagningar ska ge helhetsgrepp kring hälsan

De nya äldremottagningar ska ge mer nära vård och minska behovet av akutbesök för sköra äldre patienter, skriver Malena Ranch och Miriam Eriksson.

Vården på de nya äldremottagninarna ska utformas på ett sätt som gör att behovet av akutbesök och undvikbara inläggningar på sjukhus minskar, skriver Malena Ranch och Miriam Eriksson.

Vården på de nya äldremottagninarna ska utformas på ett sätt som gör att behovet av akutbesök och undvikbara inläggningar på sjukhus minskar, skriver Malena Ranch och Miriam Eriksson.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2021-03-05 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu startar vi arbetet med äldremottagningar - en satsning för bättre kontinuitet och omhändertagande av äldre med komplexa behov i Uppsala län. 

Två vårdcentraler i Enköping; Doktor Wahlunds läkarmottagning och Enköpings husläkarcentrum är bland de första vårdcentralerna att arbeta med äldremottagningar och därefter ska arbetssättet införas på allt fler vårdcentraler runt om i länet för ett bättre omhändertagande av sköra äldre patienter.

Antalet äldre personer med stora behov av vård- och omsorg är stort och förväntas öka i framtiden. Vi behöver på ett bättre sätt främja en god vård för de äldre, proaktivt och samordnat för målgruppen 75 år eller äldre med komplexa behov. När vi nu startar igång pilotprojektet med nytt arbetssätt så är det många som har anmält intresse att delta och vi kan starta upp äldremottagningar på 17 vårdcentraler, lokaliserade i alla länets kommuner. 

Tanken med mottagningarna är ett bättre omhändertagande om äldre med ett helhetsgrepp kring hälsan. Vården ska utformas på ett sätt som gör att behovet av akutbesök och undvikbara inläggningar på sjukhus minskar och erbjuder en mer nära vård för individen. Patienterna som identifieras erbjuds en kontaktsjuksköterska, som tillsammans med ansvarig läkare och andra aktörer, till exempel den kommunala hemsjukvården, upprättar en vårdplan för varje patient. Det är viktigt med multiprofessionell kompetens så att rätt insatser kan sättas in i tidigt skede. Tanken är att kunna bedöma patienterna utifrån ett helhetsperspektiv. Där ingår medicinsk bedömning och läkemedel, men också näringsstatus, fysisk och social aktivitet, livskvalitet, social situation – hela tiden med fokus på individens egna behov.

Inspirationen kommer från Region Östergötland som bedrivit äldremottagningar under ett par års tid och sett markanta förbättringar. Där har projektet minskat antalet vårddagar i slutenvården med 17 procent, detta utan att antalet besök i primärvården har ökat.

Genom äldremottagningar tar vi nu viktiga steg för ett förbättrat bemötande och ett bättre helhetsgrepp i vården av våra äldre med komplexa vårdbehov i Region Uppsala.