Trots utbrett motstånd mot kommunens aviserade avsikt att skötseln av vägar och övrigt i Bredsand framöver ska drivas av en samfällighet, vill kommunens ledning inte ge vika och ens tänka på en ändring av den ursprungliga detaljplanen.
Kommunalrådet Ulrika Ornbrant skriver i EP den 9 februari att graden av service man kan få tillgång till är beroende av var man väljer att bosätta sig, att nuvarande detaljplan från 2007 gäller och att något annat vore ett undantag. Jag vill här visa att kommunen redan har gjort undantag! Cecilia Lindvall har också skrivit till kommunen och fått följande svar Bredsand har byggts ut av en privat exploatör och markägare (Bredsands Framtidsboende AB). Detaljplanen gjordes i överenskommelse med exploatören om att denne skulle bygga ut gator, mm. inom området för att sedan överlåta dem till en samfällighet bestående av de boende i området.
Problemet med det svaret är att det inte utgår från verkligheten då detaljplanen från 2007 påtagligt har förändrats. Det som i början gällde ett nytt område med endast villor kan näppeligen tillämpas i nuläget då det finns olika former av bostadsinnehav som gör att en sam -fällighet knappast skulle kunna fungera på ett ändamålsenligt sätt.
Som kommunen är mycket medveten om så finns det nu i området både företag och olika sorters privatboende, dvs. villor, bostadsrätter samt hyresrätter. Det säger sig självt att dessa olika boendeformer och inrättningar har separata och delvis inkompatibla intressen. Därför kan man knappast argumentera att man i princip inte kan göra en ändring i en detaljplan; den gradvisa förändringen har ju redan inträffat och det med kommunens goda minne.
Det som i början kunde ha fungerat väl som en samfällighet har med tiden förändrats och kan nu karakteriseras som en vanlig stadsdel, med all den diversitet och trafikmängd som det innebär. Därför säger det sig självt, att det i stället faktiskt skulle bli en dysfunktionell ”bryt-fällighet”, en sorts enklav inom kommunen i sin helhet.
Kommunen får inte undandra sig sitt övergripande ansvar och gömma sig bakom formaliteter som inte äger giltighet längre där kommunen själv har varit med i förändringen från den initiala situationen. Snarare än ett undantag är det fråga om att anpassa befintliga detaljplan till rådande verklighet, med andra ord att följa den väsentliga kommunala principen av lika behandling och likställighet. Såsom J-E Lövgren skriver i EP den 5 mars:Gör om, gör rätt, helt enkelt därför att det är rättvist och logiskt.