Nato - ett nödvändigt ont

Vi är alla, hoppas jag, upprörda över Rysslands brutala angrepp på Ukraina. Därför måste Sverige reagera och stödja Ukraina. Det skriver Tomas Lagerwall.

Natos högkvarter i Bryssel.

Natos högkvarter i Bryssel.

Foto: Olivier Matthys

Insändare2023-06-14 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För mig är svenskt medlemsskap i Nato ett nödvändigt ont. Vi går med i Nato för att stödja Ukrainas självständighet. Men vi gör det också för att stödja de baltiska staterna och Finland mot den store grannen i öster.

Nato är en militärallians som styrs av USA och som har mycket kärnvapen. Hur kommer Nato att agera om USA:s nästa president heter Donald Trump? Det gör mig och säkert många andra oroliga. 

Sverige bör kräva att kärnvapen inte placeras på svensk mark och arbeta för att kärnvapen avskaffas.

Militärer och politiker tävlar om att erbjuda allt mer sofistikerade vapen. Det är en farlig eskalering som kan leda till ett omfattande krig i Europa.

Många i Ukraina lever under svåra förhållanden - ständiga beskjutningar, sönderskjutna byggnader och en lidande civlibefolkning. Ukraina behöver humanitärt stöd, sjukvård, hjälp med reparation och återuppbyggnad av sjukhus, skolor och bostäder. Här kan Sveriges långa erfarenhet av biståndssamarbete vara till stor nytta.

Sverige bör också till exempel bidra med luftvärnssystem som kan skjuta ner ryska missiler. Det kommer att göra livet mindre utsatt för befolkningen. 

Turkiet och Ungern är emot att Sverige blir medlem i Nato. Turkiet vill ha svenska vapensystem, att personer som sökt skydd i Sverige utvisas till Turkiet och att svenskar inte ska ha synpunkter på att oliktänkande förföljs och fängslas. Sverige ska inte utvisa personer som flytt Turkiet för att undgå förföljelse på grund av sina åsikter!

Personer som är inblandade i grov kriminalitet i Sverige flyr till Turkiet. Varför begär inte Sverige att de utlämnas till Sverige och lagförs här?

Flera högernationalistiska partier i Europa har kontakter med Ryssland - trots kriget i Ukraina. Ungerns regeringsparti är ett exempel. Landet anklagas av EU för korruption och för att göra livet svårt för motståndare till regimen. Detta gillar inte den ungerska regeringen som vill sätta press på Sverige genom att förhala eller inte godkänna Sveriges Nato-ansökan.

Låt oss inte gå med i Nato okritiskt. Ställ frågor om mänskliga rättigheter och klargör att vi inte vill ha kärnvapen inom Sveriges gränser!.