Mp vänder kappan efter vinden

Tina Rudolphson (M) svarar här på repliken i EP 5 augusti från Carina Tennfors, biolog och MP-ledamot i utbildningsnämnden, och Karin Tempelman, MP-ledamot i tekniska nämnden.

Skribeten anser att det är  dubbelmoral att å ena sidan ställa höga krav på svenska livsmedel samtidigt som man uppmanar till import.

Skribeten anser att det är dubbelmoral att å ena sidan ställa höga krav på svenska livsmedel samtidigt som man uppmanar till import.

Foto:

Insändare2023-08-19 08:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mp vänder kappan efter vinden. I första insändaren skrev ni att det var bättre att välja importerad eko än att välja svensk konventionell vara. Nu i ert senaste svar ska man värna svenska varor, då vi i dagsläget importerar varannan tugga. Men vi ska öka den ekologiska produktionen. Detta då flera ekologiska odlare ställer tillbaka till konventionell odling på grund av minskad efterfrågan och med det, lägre pris på eko.

Innan vi gick med i EU var vi mer än självförsörjande på de flesta varor vi producerar i svenskt jordbruk. Konkurrensen med lägre krav och högre vilja att värna sin egen produktion gjorde att vi i Sverige tappade merparten av animalieproduktionen. Vi kunde inte konkurrera med Eus andra medlemmar. Det är nämligen så att varje enskilt EU land förhandlar om villkoren för sitt jordbruk. Finland bland annat har länge haft betydligt högre stöd än vi i Sverige. Vi har egna högre regler för växtskydd och vilka växtskyddsmedel vi får använda. Samtidigt som vi gladeligen väljer den billiga maten som vi inte kan kontrollera.

En klok man sa: Någon landsbygd någonstans kommer alltid att försörja oss – varför inte vår egen? Han menar att varje nedlagt jordbruk ersätts av en produktion någon annan stans. Brasilien står gärna till tjänst, och då innebär det skövling av regnskog, jordens lungor. 

För mig är det dubbelmoral att å ena sidan ställa höga krav på svenska livsmedel samtidigt som man uppmanar till import.

En före detta ordförande för en ekologisk organisation i Sverige sa på en direkt fråga om ekologisk import var bättre än svensk konventionell vara, att nej den svenska konventionella varan var bättre ur djurskydd, miljöhänseende med mera. 

Om handelsgödsel kan jag bara beklaga att politiska beslut gjorde den olönsam i Sverige så den produktion vi har kvar går till sprängämnen. Det vi importerar från Yara har idag katalysatorrening på fabrikerna vilket har minskat utsläppen av växthusgaser med hälften, det motsvarar 1 procent av Sveriges totala utsläpp av koldioxid. En kraftig gröda förbrukar mer koldioxid än en gles gröda, något som gör att vi bör gödsla till grödans optimala nivå. För mycket liksom för lite näring är förkastligt.

 Jordbruket i världen står för 20 procent av alla klimatgasutsläpp och merparten av dessa kommer från nyodling av jordbruksmark i världen. Störst utsläpp sker vid brytning av grässtäpp och regnskog. Svensk mjölkproduktion sker med 44 procent mindre utsläpp av växthusgaser än världssnittet. Det finns massor av fakta, men när man vill vända kappan efter vinden fungerar inte fakta.