Minska smittspridningen av covid19

Covid-testning av patienter, brukar och vårdpersonal bör utökas, skriver skriver  Ann-Christine From Utterstedt och  Michael Rubbestad..

Covid-testning av patienter, brukar och vårdpersonal bör utökas, skriver skriver Ann-Christine From Utterstedt och Michael Rubbestad..

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2020-05-15 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I jämförelse med våra nordiska grannländer sticker Sverige ut negativt i antal smittade och avlidna i covid19. Myndigheterna menar att det har sin förklaring i att Sverige registrerar även de smittade som avlidit på äldreboenden. Viruset breder ut sig och idag finns smittan på äldreboenden och hemtjänsten över hela landet. Äldre larmar om att de är rädda att bli smittade då personalen som besöker dem inte har varken handskar eller handsprit.

Äldreforskare är kritiska till att myndigheterna inte tillräckligt snabbt insåg att också äldreomsorgen behövde extra resurser och skyddsutrustning. Fokuset under virusets initiala utbredning lades inom sjukvården medan omsorgen inte alls stod rustade för att skydda de mest sårbara. Bristen på tillsvidareanställda kan ha haft en stor påverkan på den stora spridningen bland äldre.

Personal tillverkar egna visir och använder skyddsglasögon som inte är anpassade för sjukvård. Den undermåliga eller den alls icke existerande skyddsutrustningen har hittills lett till skyddsstopp i flera fall, vilket innebär att de smittade inte kan vårdas innan den påvisade bristen har åtgärdats. Även Akademiska sjukhuset i Uppsala belades med skyddsstopp sedan de använt en frätande handsprit som skadat flera användare och personal som arbetar med smittade patienter larmar också om leveransen av undermåliga andningsmasker. De blir snabbt fulla med fukt, skaver upp sår i ansiktet och beskrivs som att andas genom ett kaffefilter. Personalen tvivlar på att säkerheten är tillräcklig vilket skapar en ökad oro för smitta.

Enligt regionens rutiner ska munskydd användas vid vårdarbete som medför risk för stänk av kroppsvätskor mot ansiktet. Mikael Köhler, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen, bekräftar i SVT att det funnits brister i beställningar och svårigheter i att kontrollera att den skyddsutrustning som levereras är av tillräckligt bra kvalitet.

Sedan pandemin började sprida sig och bristerna i vår beredskap blev uppenbara har vi diskuterat problemen med avsaknad av skyddsutrustning. Vi får dock inte glömma att det finns flera viktiga delar i vårdkedjan som kan åtgärdas för att öka skyddet.

Som det ser ut idag används ingen skyddsutrustning alls om inte smitta misstänks, samtidigt som testningen kan visa ett positivt utfall trots att symptom saknas. Det innebär att vårdpersonal ovetande och helt oskyddade har vårdat smittade. För att förhindra detta behöver vi utökad testning av både patienter, brukare och personal.