Miljonbesparing ger inte fler behöriga elever

Hur ska skolan kunna producera bättre resultat samtidigt som vi får mindre resurser? skriver Fredrik Lannergård

Är det inte dags att höja skolpengen och satsa på skolan, skriver Fredrik Lannergård.

Är det inte dags att höja skolpengen och satsa på skolan, skriver Fredrik Lannergård.

Foto: Alexander Olivera/TT

Insändare2020-06-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Jag förstår inte hur det går ihop. I EP den 1/6 2020 står det att vi på skolförvaltningen ska spara ytterligare 16 miljoner kronor. Samtidigt går vår verksamhetschef Anders Härdevik ut och säger att inga elever ska vara obehöriga till gymnasiet. I många år har kommunens behörighetssiffror legat runt 80 procent behöriga elever till gymnasieskolan. Övriga elever har varit hänvisade till IM (introduktionsprogrammet). 

Förra året var det också besparingar och i artikeln säger Mats Flodin (M) att det kommer att bli ytterligare besparingar 2021. Samtidigt ligger Enköpings kommun redan på plats 232 av landets 290 kommuner enligt Lärarförbundets ranking 2019. 

All respekt för det kärva ekonomiska läge som råder men efter många års högkonjunktur då skolpengen inte höjts även om chansen funnits håller detta inte längre. I min värld går detta inte ihop. Hur ska vi kunna producera bättre resultat samtidigt som vi får mindre resurser?

 Detta kan någon på ett pedagogiskt sätt få förklara för mig och mina kollegor som redan nu upplever att vi har resursbrist i vår kamp för elevernas bästa. Är det inte dags att höja skolpengen istället och verkligen satsa på skolan i Enköpings kommun?