Metanutsläpp ett stort klimathot

Sverige och EU borde också arbeta för att få ner sina metanutsläpp, anser insändarskribenten.

President Joe Biden talade om det globala metan-hotet på FN:s COP26-möte i Glasgow, Skottland i november.

President Joe Biden talade om det globala metan-hotet på FN:s COP26-möte i Glasgow, Skottland i november.

Foto: Evan Vucci

Insändare2022-01-07 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Metan är en aggressiv växthusgas, mer aggressiv än koldioxid. Metan har en hundra gånger starkare växthuseffekt än koldioxid – och även om metangas ganska snabbt bryts ner, så uppstår koldioxid vid nedbrytningen. 

Att minska utsläppen av metangas har därför stor betydelse för att minska växthuseffekten i närtid. Utsläppen uppstår både i samband med utvinning av kol, olja och naturgas, och – för Sveriges del – inom jordbruket och avfallssektorn.

En FN-rapport slår fast att metanutsläppen kan minskas med 45procent till 2030. EU och USA tillsammans med totalt 80 länder träffade i samband med COP 26 ett avtal om att minska utsläpp av metangas med 30 procent. Fler länder, inte minst de som utvinner kol, olja och gas, borde ansluta sig till avtalet. Var finns till exempel Kina, Ryssland, Australien och oljestaterna?

Sverige och EU borde också arbeta för att få ner sina metanutsläpp, och samtidigt undvika att göra affärer med länder/bolag som inte tar hand om den metangas som uppstår vid utvinningen av fossila bränslen.