Vi lever på en blå planet men den största delen av havsytan är laglöst land. Eller ja, laglöst vatten. Hela 60 procent av havet står utanför nationell lagstiftning. Där finns inga kraftfulla miljölagar eller någon miljötillsyn. Under ytan gömmer sig en fantastisk biologisk mångfald. Men utan miljölagar är den utlämnad åt enskilda storföretags nycker. Rovfiske tömmer redan våra hav. Nästa hot riskerar att bli gruvdrift på havsbottnen.
Alltför ofta vaknar världen upp till dessa förändringar när det redan är mycket sent. Vidden av faran med djuphavsborrning efter olja blev uppmärksammad brett först efter att katastrofen vid Deepwater Horizon i Mexikanska golfen var ett faktum. Framöver får vi inte vara så senfärdiga.
Fler havsområden måste skyddas. I dag täcker reservat och liknande områden en ynka procent av internationellt vatten. Nu ställer sig den svenska regeringen bakom det nya, ambitiösa målet om att 30 procent av världens hav ska vara skyddat till 2030.
Att inrätta marina skyddsområden är ett effektivt sätt att rädda havet. Det är gynnsamt för fisken under ytan. Yrkesfiskarna gynnas också när fiskbestånd kan få återhämta sig. När bestånden är hotade är det särskilt viktigt att lekområden lämnas orörda. Sådana skyddade områden kan freda och möjliggöra att fiskbestånd stärks och räddas.
Särskilt viktigt kommer det vara att skydda havet i Arktis. Klimatförändringarna och de smältande isarna som följer öppnar upp hittills orörda platser. Nu riskerar dessa platser att exploateras för såväl fisk som fossila naturtillgångar. Det måste förhindras.
Men det räcker inte med att skapa marina skyddade områden på papperet. Det behövs ett miljöskydd som är starkt även i praktiken. Det behövs planer, tillsyn och kontroll.
Sverige visar vägen. Tack vare Miljöpartiet går regeringen nu vidare med ett generellt förbud mot bottentrålning i skyddade områden på svenskt vatten.
Fiskemetoden bottentrålning kan bokstavligen vända upp och ner på miljön på havsbotten. Vissa bottnar är mer känsliga än andra. Nu har Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att ta fram ett förslag på hur regeringen kan fatta beslut om skärpningarna.
Havet suger upp koldioxid och dämpar klimatförändringarnas effekter. Utan havet hade uppvärmningen redan gått överstyr. Vi människor måste minska alla de påfrestningar vi utsätter havet för. Ett globalt mål om att skydda 30 procent och insatser för att stärka skyddet i havet utanför svenska kuster är viktiga framsteg för ett levande hav.