Många årsrika behöver kontakter och stimulans

Kommunen kan inte frånhända sig sitt ansvar för årsrika personer som inte bor på särskilda boenden, skriver representanter för PRO Trögd.

Många årsrika personer som bor ensamma behöver kontakter och stimulans, skriver representanter för PRO Trögd.

Många årsrika personer som bor ensamma behöver kontakter och stimulans, skriver representanter för PRO Trögd.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-10-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till  insändarsvar av Bitte Myrsell och Lotta Trônet 22/10

Regeringen fattade den 22 oktober beslutet att ändra rekommendationerna för årsrika personer under covid-19-pandemin. Orsaken är risken för ökande psykisk ohälsa och inaktivitet, vars konsekvenser kan bli stora – kanske större än själva pandemin. 

Ensamhet och bristande fysisk aktivitet fanns innan vi drabbades av pandemin, men har förvärrats.

I Uppsala kommun finns 17 träffpunkter. Utgångspunkten är att alla träffpunkter i såväl stadsdelarna som på landsbygden ska erbjuda aktiviteter några dagar i veckan.  Om man känner sig ensam erbjuds man kontakt med äldreombudsmannen.

Träffpunkter och äldreombudsman har tagits bort i Enköping. 

I en insändare i EP den 22 oktober – samma dag som regeringen aviserade ändrade rekommendationer för årsrika personer under pandemin, på grund av risken för ökad psykisk ohälsa - skriver ordförande i vård- och omsorgsnämnden och förvaltningschefen att man beslutat ”minska och att ta bort de frivilliga öppna och icke lagstyrda verksamheterna”. Orsaken är besparingar inom kommunen. 

Risken är stor att samhället får ökade kostnader i form av större behov av sjukvård och omsorg.

Region Uppsala har ett Äldrepsykiatriskt öppenvårdsteam med uppgift är att ge stöd åt årsrika personer med psykiska problem, ofta i kombination med komplexa vårdbehov. Hur mycket utnyttjar Enköpings kommun denna resurs?

Cirka 9000 personer (20 procent) i vår kommun är 65 år eller äldre. De flesta lever ett gott och aktivt liv, bland annat för att vi har en aktiv och starkt engagerad pensionärsrörelse. Några få procent bor i kommunens särskilda boende. De ska enligt insändarna erbjudas aktivitet och rörelse. 

Men många årsrika personer bor ensamma och saknar kontakter med andra människor.

Kommunen kan inte frånhända sitt ansvar för årsrika personer som inte bor på särskilda boenden, men som är ensamma, isolerade och fysiskt inaktiva. 

Kommunerna har enligt Socialtjänstlagen kapitel 2 paragraf 1 ”det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver.” Det gäller självfallet även årsrika personer och inte bara de som i insändaren karaktäriseras som ”de mest sköra grupperna”. De gäller alla årsrika personer i kommunen!