Sten Eurén ifrågasätter i sin insändare den 16 augusti ”hur demokratiska vi är egentligen”. Han gör det på oklara grunder enligt min mening. Valet den 9 september gäller de beslutande församlingarna: riksdagen, regionfullmäktige och kommunfullmäktige. I dessa val får alla möjliga partier ställa upp och de får olika många röster. Rösternas antal avgör hur många mandat partierna får. Därmed har väljarna gjort sitt och valresultatet gäller de kommande fyra åren. Så långt tror jag att inte heller Sten Eurén kan kritisera den svenska demokratin.
Hans fortsatta resonemang om att demokratin manipuleras genom att exemplifiera med SD:s inflytande bygger uppenbarligen på missförstånd. Valet den 9 september gäller inte regering och heller inte regionstyrelse eller kommunstyrelse. Dessa organ ska väljas av de ledamöter som valts in i de representativa församlingarna. För detta finns regelverk i riksdagsordning och kommunallag. En huvudlinje är att ett antal partier tillsammans ska samla en majoritet i riksdagen för val av statsminister och i kommuner och regioner för val av dessas styrelse.
Euréns föreställning om att varje parti som vinner några mandat den 9 september automatiskt ska få genomslag för sin politik är därför helt fel och har inte med demokrati att göra. Även om SD får 20 procent så är det 80 procent som inte röstat på dem. Den majoritet som ska skapas för att välja statsminister eller kommunstyrelse måste istället bygga på att det finns en värdegemenskap och en vilja mellan partier som gör att de kan samverka, kompromissa och tillsammans ta fram förslag till beslut i riksdag och fullmäktige under mandatperioden.
Det är alltså inte som Eurén påstår någon manipulation av demokratin eller mobbning som gör att SD inte inbjuds till dessa diskussioner om styrande majoriteter. Det beror på att SD är ett annorlunda parti än de andra med sin människosyn och med sin historia. SD själva tar gärna på sig offerkoftan och vill framställa sig som missgynnade. Eurén tycks ha gått på den finten.
Väljarnas röster på SD väger lika tungt som alla andra väljares och de får sina platser. Jag håller med Eurén om att alla som blir invalda ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Det går däremot inte att åberopa demokratiska skäl för att fler ska tycka om SD:s åsikter och program. Det finns åtta partier i riksdagen och i många fullmäktigeförsamlingar idag och de är åtta för att det finns anhängare till dem alla. Väljarna tycker olika – inte bara om SD utan om alla partier.