Sjukvård ska utgå från kunskap och omtanke. Det kräver att nya möjligheter sprids och används och att anställdas kunskap får styra sjukvården mer än idag. Anställda i sjukvården måste få dela med sig av kompetens om metoder, bemötande, logistik, arbetssätt och arbetsmiljö.
Idag riskerar vi att få olika sjukvård efter olika lång väntan, beroende på var vi bor. Vi måste bättre ta vara på innovationer och kloka arbetssätt. Dessutom behöver vi helt klart bli mer lyhörda för anställdas tankar och erfarenheter och göra oss av med arbetsmiljöproblem och arbetsmetoder som inte fungerar.
Som en del av lösningen vill Liberalerna införa nationella riktlinjer för peer review, kollegial granskning. Inom forskningen är forskares granskning av andra forskare en grundpelare för att säkra kvalitet och tillförlitlighet. På samma sätt borde sjukvårdspersonal regelbundet kunna be kunniga medicinska experter inom samma fält om granskning och råd om arbetsplatsen. Vad säger världsexperterna inom olika yrkesgrupper om hur vi ger vård här hos oss? Hur gör man där vården eller arbetsmiljön är bäst i världen? Var brister vi? Hur kan vi utvecklas?
Exemplen på kollegial granskning är få och ofta kortvariga i svensk sjukvård. Utan tid och långsiktiga resurser riskerar peer review-arbete att förvandlas till administrativa projekt, så vi vill att Socialstyrelsen får i uppdrag att göra det till ett självklart inslag i all svensk sjukvård. Det ska stärka vården, utan att belasta. Vi är övertygade om att anställda på de flesta kliniker vet precis vilka världsledande experter de skulle vilja bjuda in till sin arbetsplats.
Sjukvården måste fortsätta framåt. Patienter, anhöriga och anställda vinner på om kliniker och mottagningar får nationell och internationell erfarenhet på metoder, bemötande, logistik, arbetssätt och arbetsmiljö.
Vi bör helt enkelt fråga de som vet. Politik är att välja vilket samhälle vi ska leva i. Vi väljer kunskapens och framtidens.