Enligt utredningsförslag till Upplevelsenämnden finns i både alternativ 2 och 3 en flytt av Konsthallen i Tingshuset till Kulturhus Joar.
Konsthallen och Konstföreningen har funnits i de av kommunen anpassade lokalerna i Tingshuset sedan 2002. Vi har känt att kommunen, konstnärer och publik varit mycket nöjda med det sätt på vilket utställningsverksamheten bedrivits. Konstföreningen fick kommunens kulturstipendium 2011.
Inför flytten till Tingshuset genomfördes en påkostad ombyggnad och speciell anpassning till konsthall av rummen och belysningen vilket visade sig ge enastående goda egenskaper för visning av konst. Vår erfarenhet efter snart 20 år är att lokalernas kvalitet spelar stor roll för konstnärernas intresse att ställa ut just hos oss. Liknande erfarenheter delar vi med många andra konstföreningar.
Enköpings Konsthall har blivit vida känd bland landets konstnärer och av alla besökare. Den höga kvaliteten verifierades av Nina Öhman Linde f.d. intendent vid Moderna Museet och Thielska Galleriet i en skrivelse till kommunen när hotet om en nedläggning senast var aktuell:
”Tre vackra, väl proportionerade rum som medger ett lugn, ett ljus och lagom tilltagen yta och volym för just den kvalitet på utställning/utställare som Er förening nu är så vida berömd för. En motsvarighet torde vara svår att uppbringa i Sverige.
Bildkonst kan aldrig förväxlas med "kulturverksamhet i allmänhet". Bildkonst - måleri, teckning, grafik och skulptur kan bara bemötas med samma sinnesro och koncentration som konstnärens egen ateljé en gång erbjöd honom/henne. Era lokaler i tegelhuset vid Tullgatan är geniala och bör enligt min mening till varje pris behållas. Jag har sett ett otal lokaler vidhäftade vid stadshus, kulturhus, bibliotek etc. och där sett hur en utställningsverksamhet drunknat i folkvimmel, oro, larm och andra störningar. Denna åsyn vore inte Enköpings Konstförening värdig.”
Konstföreningen har sedan 2015 ett IOP-avtal med kommunen om verksamheten i Tingshuset. Det förlängdes 2020 för ytterligare tre år. Målsättningen är att bredda konstintresset utöver den redan kulturvana och intresserade publiken. Sommarutställningarna i Konsthallen i samverkan med Upplevelseförvaltningen åren 2017-19 med en blandning av amatörer och professionella var ett led i detta och mötte stort intresse från utställare och publik. Särskild vikt läggs vid att intressera yngre besökare och ovana utställningsbesökare. Avtalet är en grund för att hitta bra former för samverkan mellan kommunen och den idéburna sektorn i enlighet med det kulturpolitiska programmet.
Närheten mellan Konsthallen och Tingssalen med dess akustiska kvalitet öppnar för möten och samarbete mellan olika kulturyttringarna musik och konst som till exempel föreningens arrangemang Treklang.
Tingshuset med sina unika förutsättningar måste få fortsätta vara ett livskraftigt komplement till Kulturhus Joar!
Enköpings Konstförening, genom
Låt Konsthallen vara kvar i Tingshuset
Tingshuset har enastående goda egenskaper för visning av konst, skriver Bo Sundqvist
Enköpings Konsthall har blivit vida känd bland landets konstnärer, skriver Bo Sundqvist.
Foto: Magnus Eriksson
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.