Den offentliga makten utövas utan vinstintresse och med målet att ge största möjliga nytta till självkostnadspris (undantag finns). Invånarnas inflytande och nytta är viktigt för den offentliga makten.
Ägarmakten utövas med vinstintresse som drivkraft (undantag finns). Marknaden och vinsten är viktiga för ägarna.
I Sverige har vi ett blandekonomiskt system. Detta innebär att ägarmakten till viss del har tyglats och att allt inte bestäms på en marknad. Det är den offentliga makten som begränsar ägarmakten. Den offentliga makten står därför i motsatsställning till ägarmakten. De olika politiska partierna är mer eller mindre intresserade av att inskränka ägarmakt. Valen påverkar därför denna balans.
Privatisering: Offentlig förvaltning får överlämnas till enskilda (vanligen företag), det vill säga överlämnas i ägarmaktens vård. Om sådant överlämnande sker uppstår en konflikt mellan vinstmaximeringsmålet och målet som avser största möjliga nytta till självkostnadspris. Vid överlåtelse av offentlig förvaltning till ägarmakten är uppföljning och kontroll viktiga. Annars finns risk att vinstmaximeringen går ut över kvaliteten i förvaltningen.
Många värden som ska produceras är dock svåra att kontrollera. Det gäller framför allt kommunala uppgifter som vård, skola och omsorg som därför alltid bör utföras i allmän regi. Detsamma anser de flesta gäller försvar, polis och rättsväsende.
För andra områden kan man fundera på om det fungerar att överlåta till ägarmakten att utföra tjänsterna, men man måste då räkna med att en del av det man betalar går till vinster som inte kommer det allmänna eller nyttjarna tillgodo.
Kommunalt ägande: Kräver kommunal verksamhet tillgång till exempelvis fastigheter bör det mest ekonomiska vara att kommunen själv äger dessa. Man slipper då bekosta vinst till ägarna. Således bör till exempel vård, skola och omsorg men äventill exempel energiverk, vattenverk och avloppsanläggningar drivas i egna lokaler och anläggningar. Allmännyttan är ett annat exempel på där ägande i det kommunal regi gynnar invånare.
I kommunal regi: Man bör således alltid sträva efter ska utföra kommunala förvaltningsuppgifter i egen regi. Vidare bör kommunal egendom inte säljas ut och kommunal verksamhet bör i huvudsak bedrivas i egna anläggningar och byggnader.