Krisen drabbar de svagaste hårdast

Runt om i samhället görs fantastiska insatser, allra tydligast i hälso- och sjukvården, skriver  Malena Ranch och Kenta Hällbom.

Runt om i samhället görs fantastiska insatser, allra tydligast i hälso- och sjukvården, skriver Malena Ranch och Kenta Hällbom.

Foto: Magnus Andersson/TT

Insändare2020-05-11 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronakrisen har drabbat alla, men främst de med små ekonomiska marginaler, osäkra och lågavlönade arbeten, och det är för dem som samhället ska vara som allra starkast. Jämlika samhällen bygger vi genom att minska klyftorna - inget barn ska behöva växa upp i fattigdom och inga vuxna ska vara förpassade till ett livslångt utanförskap.

Runt om i samhället görs fantastiska insatser, allra tydligast i hälso- och sjukvården där vårdpersonal snabbt fått ställa om, mot fler intensivvårdsplatser och en ökad arbetsbelastning. I kommunerna gäller förstärkta insatser på särskilda boenden och i hemtjänsten. Människor gör vad de kan för att fortsätta ha sociala kontakter, om än i andra former, med släkt och vänner som tillhör riskgrupp. I en omtumlande tid där många riskerar sina jobb så uppstår också andra möjligheter. Enköping rekryterar extrapersonal till hemtjänsten, LSS-verksamhet och boenden för att möta det behov som finns sett till sjukskrivningar och sommarvikarier. 

Sviterna av krisen kommer finnas med oss länge, dels i form av ekonomiska konsekvenser i form av minskade intäkter och ökade kostnader men också i framtida ökat vårdbehov av de operationer och behandlingar som nu skjuts upp. Ju längre krisen fortsätter och ju mer allvarliga konsekvenser den får desto mer kommer den också påverka människors psykiska och fysiska hälsa. Många känner sig ensamma och isolerade och den fysiska aktiviteten minskar kraftigt. Många kommer under denna kris att förlora sitt jobb även om vi genom statliga ekonomiska stöd och rådgivning och stöd från kommun och region ska arbeta för att så många företag som möjligt kan överleva. Det är också viktigt att civilsamhället som nu är med och organiserar medlemmar och bland annat hjälper individer som är riskgrupp också får stöd av samhället. 

Genom att vi alla tar ansvar och följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer desto mer kan vi värna de individer som är i riskgrupp och minska arbetsbelastningen för våra medarbetare i vård och omsorg under en ytterst påfrestande tid. När vi nu tillsammans möter denna tuffa kris så ser vi också mycket positivt genom nya samarbeten, människors innovationskraft, solidaritet att hjälpa varandra. Civilsamhällets insatser kan inte nog understrykas. Tillsammans ska vi ta oss igenom denna prövningens tid.