Köttnationalism hotar miljö och klimat

Transporter är en en mycket liten del köttindustrins miljöpåverkan. Välj växtbaserad mat i stället, skriver Jonas Paulsson.

Transporter är en en mycket liten del köttindustrins miljöpåverkan. Välj växtbaserad mat i stället, skriver Jonas Paulsson.

Foto: Braastad, Audun

Insändare2018-05-09 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jan Fredriksson (C), kommunfullmäktigeledamot, skriver 28/4 att vi ska äta närproducerat för miljöns och klimatets skull. Påståendet saknar faktastöd. Det är den globalt skenande köttkonsumtionen, inte om nötköttet på tallriken kommer från Irland eller Enköping, som utgör framtidens stora miljöhot.

I FN:s jordbruksrapport "Livestock’s long shadow" framgår det (del IV, sida 113) att mindre än en tiotusendel av djurhållningens klimatpåverkan kommer från transporter. Inte heller har kött från djur som betar väsentligt lägre klimatpåverkan. Den som tar intryck av Fredriksson väljer kanske att avstå från importerade vegetariska bönor till förmån för kött från svenska djur som betar. Den Enköpingsbon har då vilseletts till att begå ett klimatmässigt dubbelfel.

I samma FN-rapport framgår det att köttindustrin är en huvudorsak till markförstörelse, skogsskövling, vattenförorening, vattenbrist och förlorad biologisk mångfald. I rapporten fastslås att djurhållningen är en viktig faktor till alla våra allvarligaste miljöproblem, på varje skala från den lokala till den globala.

Enköpings kommunfullmäktige bör strunta i Fredrikssons miljöanalyser och istället lyssna på mat- och miljöexperterna och utforma en bred köttminskningsstrategi. Verkningsfulla styrmedel är att stödja vegonorm i offentlig verksamhet så att det serveras växtbaserad mat som standard och att byta ut komjölk mot växtmjölk i skolorna.

Läs mer om