Korta vårdköerna i Uppsala med mer privat vård

Vårdköer skapar lidande. Låt privata vårdgivare hjälpa till att korta dem, skriver Kajsa Dovstad, välfärdsansvarig på tankesmedjan Timbro.

Patienterna i Region Uppsala förtjänar danska vårdköer, skriver Kajsa Dovstad, läkare och välfärdsansvarig, Timbro.

Patienterna i Region Uppsala förtjänar danska vårdköer, skriver Kajsa Dovstad, läkare och välfärdsansvarig, Timbro.

Foto: Staffan Claesson

Insändare2022-12-30 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Region Uppsala står hela 33 000 personer i kö till specialistvården, enligt SKR:s novembersiffror. Det är nästan 4 000 fler än för ett år sedan. Bakom varje siffra finns en människa som får vänta på att träffa rätt läkare, göra en viktig undersökning eller genomgå en operation. För vissa är köerna så långa att den enskilde tvingas leva med låg livskvalité många månader, ibland till och med år, innan rätt behandling ges.

De långa vårdköerna är ett av vårdsveriges allra största problem. Olika regioner har olika förutsättningar, men överlag har svensk specialistvård både gott om pengar, läkare och sjuksköterskor. Men de resurser som finns kommer inte patienterna till del.

I Danmark har vårdköerna kortats genom en skarp vårdgaranti, som dessutom bara är 30 dagar till skillnad från Sveriges 90. När 30 dagar har gått har patienten möjlighet att få vård någon annanstans på regionernas bekostnad. Sveriges vårdgaranti fungerar egentligen på ett liknande sätt, men få patienter vet om att de kan vända sig till sin regions vårdgarantikansli och därigenom få hjälp.

I Danmark är regionerna också bättre på att korta köerna genom privata vårdgivare. Till samma kostnad och med lika hög kvalitet kan privata aktörer göra upp till 50 procent fler höftprotesoperationer och 60 procent fler gråstarrsoperationer än offentlig sjukvård, visar en rapport från konsultföretaget Sirona.

Regionpolitikerna måste visa ledarskap. Region Uppsalas patienter förtjänar danska vårdköer.