Kjell Grip funderar i en insändare i EP över Moderaternas vision kring digitalisering.”Finns de grundläggande förutsättningarna på plats i kommunen” och vad innebär att Enköping ska bli ”en hållbar kommun”, begrepp som faktiskt har mycket med varandra att göra.
Som styrande politiker är vår uppgift att sätta ut riktningen och målsättningen för tjänstemännens dagliga arbete att förvalta och utveckla kommunen. KF:s verksamhetsplan för perioden 2020-2023 manifesterar de ambitioner den moderatledda koalitionen har under denna period.
När det gäller digitalisering så kan den bidra till enklare och snabbare kontakter med kommunen för stora grupper i samhället. Kommunen kan bli en ”24-timmars-myndighet” där målsättningen är att i efterhand digitalisera de tjänster som ger störst nytta för Enköpingsborna ur ett service och ekonomiskt perspektiv. Grip nämner behovet av innovativ kraft, och det är sant att det utan tvivel måste finnas en komponent av det, men framför allt handlar det om systematik med hårt och enträget arbete, något som kommunens tjänstemän visat prov på. Inom flera områden har vi som sagt gjort stora framsteg under mandatperioden.
Hållbar utveckling är ett begrepp som sätter ord på vår strävan mot ett samhälle i harmoni och balans. Numera förhåller sig nog de flesta till FN:s definition från slutet av 80-talet. Digitalisering är ett verktyg för att närma sig ett lågförbrukande och hållbart samhälle. Men egentligen handlar hållbar utveckling mer om ett synsätt där vi som beslutsfattare alltid ska fundera över hur vi med våra dagliga beslut påverkar våra långsiktiga mål.
Enköping växer med Moderaterna, och det ska vi göra med kommunens ekonomi i balans, ett tryggt Enköping och med en miljöpolitik som kombinerar ekonomisk utveckling och omsorg om naturen.