Kommunen bör tänka om när gäller Skolsta

Vår respekt för politiker och tjänstemän blir ordentligt skadat, när man väljer att hota markägare, skriver Tina Rudolphson.

Kommunen kommer knappast billigare undan om man låter tvångsinlösa marken i Skolsta, skriver Tina Rudolphson.

Kommunen kommer knappast billigare undan om man låter tvångsinlösa marken i Skolsta, skriver Tina Rudolphson.

Foto: Lotta Lille

Insändare2020-12-07 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till insändarsvar av Patrik Holm 28/11

Äganderätten är den mest grundläggande och långtgående juridiska rättsidén till ett fysiskt föremål. Det man vill skydda med äganderätt kallas egendom. En egendom kan vara fast (mark) eller lös egendom (den som man kan ta med sig).

För mig som markägare är äganderätten men även nyttjanderätten och brukningsrätten det som är grundstenarna i vårt företagande, och även i mitt förtroendeuppdrag inom LRF.

Marken vi äger och produktionen vi har, styrs av så många som 600 lagar och regler, trots detta är äganderätten så stark att vi kan känna oss trygga i att väldigt sällan behöva bli utsatta för expropriation (ett rättsligt förfarande där ägaren av en fastighet mot ekonomisk ersättning tvingas avstå äganderätten eller nyttjanderätten av sin fastighet till en annan part). För el, fiber och tele har vi ändå ett skydd att inte behöva att alla leverantörer har rätt att lägga kabel i marken om det redan finns bra infrastruktur. De flesta markägare är välvilligt inställda till att upplåta mark till detta då det ofta gynnar infrastrukturen på deras egendom.

I Skolsta bor en medlem i LRF Mälardalen som har förhandlat med Enköpings kommun då han vill att kommunen ska få köpa hans mark för att bygga ut skolan. Kommunen har bestämt sig för att betala ett lägre pris för marken än vad vår markägare vill ha och förhandlingen har strandat. Summan som markägaren vill ha, är ett värde som en mäklare satt på marken som råmark för det ändamål som kommunen vill ha den till. Skulle han i stället styckat av marken som tomter hade han troligtvis fått mer än 3 ggr så mycket betalt för sin mark. Att Patrik Holm då väljer att börja att ändra i översiktsplanen för att låsa fast markanvändningen till det kommunen vill ha, för att förhindra att andra köper marken och bygger villor där, är ett fult spel. Det kan man göra om man inte får köpa marken från ägaren. 

Om man låter lantmäteriet expropriera marken så måste kommunen då förhålla sig till kostnaden som de fastställer. Kostnaden blir säkert lika hög om inte högre då lantmäteriets tjänster inte är gratis. Vår respekt för politiker och tjänstemän blir ordentligt skadat, när man väljer att hota markägare för några få hundra tusen kronor. 

Att någon försöker köra över en välvillig människa bara för att man kan samt har bestämt sig för att utnyttja sin makt mot en markägare är så fruktansvärt lågt. Detta är värt att kämpa för, äganderätten, rätten att bestämma om sin egendom. Vänligen tänk om Enköpings kommun, detta skadar ert rykte.