Klimatsmartare mat i kommunens kök

Enköping ökar andelen ekologisk mat till 33 procent, skriver Tomas Rådkvist.

Enköpings kommun lyfter sig från en bottenposition när det gäller andelen ekologiska råvaror, skriver Tomas Rådkvist.

Enköpings kommun lyfter sig från en bottenposition när det gäller andelen ekologiska råvaror, skriver Tomas Rådkvist.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-03-04 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagarna har Tekniska nämnden tagit beslut om kriterierna för kommunens nya livsmedelsupphandling som kommer att styra kvaliteten på maten i skolor och äldreomsorg fram till 2024. Styrande för nämndens agerande är bland annat de sociala, ekonomiska och ekologiska hållbarhetsmålen i Agenda 2030, kommunens hållbarhetslöfte att ”inspirera till klimatsmarta val” samt kommunens egna hållbarhetsmål och indikatorer. 

Samhällsbyggnadsförvaltningen och måltidsservice har tagit fram ett mycket bra och genomarbetat beslutsunderlag för vilka kriterier man ville lyfta utifrån den styrning som finns och nämnden beslutade enhälligt, med alla partiers bifallsyrkande, att godkänna de nya kriterierna.

Resultatet av Tekniska nämndens beslut är nu bland annat att i den kommande livsmedelsupphandlingen så kommer målet för andelen ekologisk mat att öka till 33 procent. Detta medför att kommunen lyfter sig från en bottenposition bland landets kommuner till att ligga strax under genomsnittet avseende andelen ekologiska råvaror.

De nya riktlinjerna innebär också en minskad andel koldioxidutsläpp på 10 procent genom mer vegetariska måltider. Ambitionen att köpa in en stor andel närproducerade livsmedel kvarstår, liksom att köpa in socialt ansvarsfullt producerat kaffe, te, bananer med mera.

Sammantaget kommer beslutet om nya riktlinjer att innebära att Enköping i högre utsträckning än tidigare tar sitt klimatansvar, bidrar till ökad biologisk mångfald och samtidigt bibehåller det fokus på närproducerad, kvalitativ, välsmakande och säker mat som våra kök levererar varje dag.

Det känns mycket positivt och utvecklande och jag är glad att alla partier ställt sig bakom förslaget.