Klimatförändringar påverkar vårt väder

Växlande vinterväder i Sverige har koppling till den globala uppvärmningen, skriver Roger Bydler.

Växlande vinterväder i Sverige har koppling till den globala uppvärmningen, skriver Roger Bydler.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-01-29 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kan synas långsökt att se samband mellan den globala uppvärmningen och det växlande väder vi har sett i Sverige hittills i vinter. Perioder med plusgrader längst i norr har avlösts av kalla och snörika väderperioder som nu senaste tiden i norra Sverige. Men kopplingen finns. I takt med att havsisen smälter i Arktis tas värme upp av havsvattnet. Uppvärmningen i Arktis är ungefär tre gånger så stor som den globala uppvärmningen. Det påverkar den starka väst- till-östliga vind, Polar Vortex, som vintertid cirkulerar över Nordpolen och som ser till att den kalla luften stannar över Nordpolen.

Ett varmare Arktis har nu lett till att Polar Vortex saktar ner och kan dela upp sig. Varm luft kan då strömma upp mot Arktis, medan ömsom varmare och kallare luft strömmar ned över Skandinavium beroende på hur Polar Vortex delar lägger sig. När kall luft strömmar ned och möter varm fuktig luft från öster kan vi, som nu, få stora nederbördsmängder. 

Om vi får kalla vintrar eller milda vintrar är alltså beroende på hur Polar Vortex delar upp sig. Det har varit vintrar då det har varit mycket kallt och massor med snö på USAs östkust, liksom de snöoväder som nu drabbar norra Sverige. Men summan av det hela är att det allt varmare Arktis får allt större påverkan på vädret hos oss i Sverige och som kan skapa stora problem för de delar av landet som drabbas.

Alltså ytterligare ett skäl att agera för minskade utsläpp av växthusgaser!