Den ekonomiska situation som vi befinner oss i med högre räntor och dyrare bränslekostnader gör att även skolans budget måste synas och i vissa fall krympas. Förhoppningsvis är en krympning av ekonomin tillfällig och inte permanent.
Skolpengen du nämner är snittet i Sverige vad man betalar per elev i skolan. I den kostnaden ingår löner, hyror, mat, overheadkostnader med mera. Att ha en låg skolpeng behöver inte innebära att kvalitén på utbildningen är dålig.
En hög skolpeng kan komma från att man har nya lokaler som har en högre hyra, det behöver inte innebära att eleverna får bättre kvalité på utbildningen. Vår kommun har en merpart av äldre skolor, vilket gör att vår skolpeng är lägre, men efterhand som vi får nya skolor kommer även skolpengen att öka. Det behöver dock inte innebära att kvalitén blir bättre, som sagt var.
Jag delar din uppfattning att vi hamnat långt ner på rankingen i de undersökningar som gjorts. Det behöver inte per automatik innebära att det är rätt och att vår utbildning är dålig. Det beror på hur, var och när man mäter. Vi kan konstatera att de som gick ut ur grundskolan 2022 med behörighet till gymnasiet var 3 procent fler än för 2021. Man skulle kunna vara ödmjuk och säga att det går i alla fall inte åt fel håll. Vi har mycket bra lärare och hela 93,1 procent är behöriga i våra grundskolor vilket borgar för en bra utbildning. Jämfört med andra kommuner är denna siffra mycket hög.
Att läsförståelsen i tidig ålder ska bli bättre är vi helt överens om och det är ett projekt som skolan jobbar med idag. Där kommer vi börja ännu tidigare med att läsa och skriva för att barnen ska få en bättre inlärningskurva.
Rom byggdes inte på en dag, det kommer inte det här heller att göra. Men jag är övertygad om att våra duktiga lärare och pedagoger är på rätt väg och resultaten kommer komma efterhand.