Informationshaveri i äldreomsorgen.

Informationen var undermålignär kommunen tog över äldreboendet på Regalskeppsvägen, skriver Janne Vuolle.

Informationen var undermålignär kommunen tog över äldreboendet på Regalskeppsvägen, skriver Janne Vuolle.

Foto: Maria Hedenlund/Arkiv

Insändare2019-09-27 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min svärmor flyttade i februari in på Attendos äldreboende på Regalskeppsvägen. Svärmor var glad och berättade att hon hade ”all inclusive”. Vi anhöriga drog en lättnadens suck efter att ha läst om hur våra äldre behandlas på många sätt och vis. Boendet drev inriktning på trädgårdstema vilket passade svärmor när hon flyttade ifrån den villa i vilken hon bott i över 30 år.

Tyvärr väcktes vi abrupt till en annan värld. Den 1 september tog Enköpings kommun över ansvaret för boendet. Övertagandet skedde väldigt snabbt, utan att de boende fick tillräcklig information om vad övertagandet skulle innebäraAll inclusive försvann och ett matlådesystem infördes. Matlådorna kommer en gång i veckan och ställs i egna kylskåp. Inga grönsaker medföljer. De boende skall själva värma sina matlådor. Hur smaklig och näringsriktig är maten efter 7 dagar i ett kylskåp? Nu skall var och en laga/värma sin egen mat(låda) och göra sin egen frukost.

Någon från kommunen var tydligen tidigt ute och samtalade med vissa personer och utredde deras behov. Dessa samtal var mycket kortfattade och bristfälliga. De bör snarast göras om. Jag har själv gått runt och samtalat med de boenden jag träffade. När gemensamma frukostar, luncher, middagar samt kaffestunder fanns så träffades de boende och nätverkade med varandra. Det var alltid några ute i samlingsrummen och umgicks. 

Vid samtal med biståndshandläggaren fick vi veta att boendet inte var ett omvårdnadsboende och därför får man inte på plats, lagad mat, frukost eller kaffe. Det lilla ”pentry” som finns i varje lägenhet är ej anpassat för daglig matlagning. Plats för mikrovågsugn saknas. Lägenheterna är byggda för omvårdnadsboende, inget annat. Till saken hör att de boende på Rosengården kommer att överflyttas till Regalskeppsvägen under hösten. Då kommer frukost, lunch, middag samt tre kaffestunder per dag att serveras för dessa. Omvårdnadsboendet på Malin kommer eventuellt att läggas ner. Varför inte flytta över dessa kunder till Regalskeppsvägen. Lokalerna ägs av Enköpings kommun. Varför inte fylla upp dem för bättre kostnadseffektivitet?

Se bara till att de boende får vara delaktiga. De boende är kunder, ej förhatliga titulaturen brukare. Äldre människor, som har byggt upp Sverige och Enköping, står där med kepsen i hand och tar emot såväl skit som pannkaka. 

Vi kräver att de ansvariga på Enköpings kommun planerar ett informationsmöte på Regalskeppsvägen där de boende får komma till tals. Även vi närstående vill närvara.

Ett tack till personalen på Regalskeppsvägen som gör så gott de kan och hinner med.