I MP:s värld är ekologiskt viktigare än lokalproducerat

Varför är det så lätt att säga att all konventionell odling är klimatskadlig, undrar Tina Rudolphson i ett svar på en insändare från den 24 maj.

Från EP den 24 maj.

Från EP den 24 maj.

Foto: Enköpings-Posten

Insändare2023-07-01 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

All svensk mat kontrolleras genom lagar och förordningar, frivilliga kontroller eller genom stickprover. Att mat som produceras med mineralgödsel eller handelsgödsel skulle vara klimatskadlig är som att påstå att ärtor som binder luftkväve skulle vara det med. Kväve som köps som handelsgödsel är samma typ av luftkväve som ärtorna binder via rhizobium bakterier i jorden, bakterierna får i sin tur kolhydrater av baljväxterna. De övriga mineralgödselmedlen vi tillför är kalium, fosfor magnesium mfl grundämnen. Hur de kan vara skaldliga för klimatet vet jag inte. 

Ekologisk produktion är inte alltid kretslopp, många är de duktiga ekobönder som odlar utan egen djurproduktion och även de måste köpa in näringen till sina grödor. De köper pelleterat slaktavfall som gödning, bra att återföra det i kretsloppet men det innehåller inte enbart ekologiskt slaktavfall. Djurbönder köper in foder och strö från andra gårdar så kretsloppet på de egna gårdarna är inte ett likhetstecken med ekologiskt.

Att vi använder växtskydd är lika rätt eller fel som att använda läkemedel till sjuka människor. Vi skyddar våra växter från skadedjur, svampar och konkurrerande växtlighet, ekologiska odlare gör detta mekaniskt, via växtföljd för att konkurrera ut ogräs och via träda då man inte odlar något för att få bort ogräset mekaniskt, detta ger ingen skörd det året på fältet. Få är de som ifrågasätter att ta medicin när de blir sjuka, kanske skulle det i så fall vara så att man bara använder homeopati om man inte vill ha växtskydd. 

För mig som livsmedelsproducent är det viktigt att vi i Sverige ser till att värna vår inhemska produktion. Vi hade egen produktion av handelsgödsel men den används i nuläget enbart till annan verksamhet än livsmedelsproduktion. Kriget i Ukraina har öppnat ögonen på beslutsfattare som nu ser över möjligheten att kunna producera gödning i Sverige.

I Sverige kan vi ställa krav på vår svenska produktion, vi kan se till att öka vår produktion så vår krisberedskap blir bättre, vi kan få ha öppna landskap och egen biologisk mångfald i Sverige om vi väljer svenskt. Importen ger oss inte det. 

I kommunen är jordbruket en av de största arbetsgivarna och den största näringen så varför inte se till att gynna den och få skatteintäkter och minskad beroende av import. Varför är det så lätt att säga att all konventionell odling är klimatskadlig, miljöfarlig, utarmande och hotar våra pollinatörer? Vi bönder vill odla en bra vara oavsett om vi odlar ekologiskt eller inte, vi är beroende av pollinatörer oavsett produktionssätt. Kanske är det bara så lätt att skylla på andra när man inte kan fakta, tillsammans skapar vi en bred livsmedelsproduktion med variation i pris och kvalitet. Men låt oss producera inhemsk mat i stället för att förlita oss på import. All svensk mat är bra mat av bra kvalitet och med bra näringsinnehåll. Importerad mat har vi inte samma kontroll på.