För varje vecka som går blir läget allt mer pressat för länets företagare. Inom vissa branscher står företagen helt utan intäkter samtidigt som räkningarna för de fasta kostnaderna fortsätter strömma in som vanligt. För de företag som inte har möjlighet att permittera medarbetare eller inte kan belåna sig ytterligare är regeringens krispaket till liten nytta. En stor fast kostnad för många företag är hyran och därför gladdes många när regeringen presenterade förslaget om hyresnedsättning i utsatta branscher.
Ett stort problem med hyresrabatten är att utsatta branscher tolkas allt för snävt. Regeringen har presenterat en lista över vilka verksamheter som omfattas, men vi på Företagarna får dagligen samtal från företagare i länet som undrar varför inte deras verksamheter ingår, trots att de drabbats stenhårt av coronakrisen.
Ett annat problem är att utbetalningen från staten till fastighetsägarna sker i efterhand vilket kombinerat med ett visst mått av osäkerhet – om stödet inte beviljas får fastighetsägaren ta hela kostnaden – har byggt in en olycklig tröghet i stödet.
Att regeringen valde att utforma stödet som en förhandling mellan hyresvärdar och hyresgäster har skapat en situation där företagare ställs mot företagare vilket riskerar att skapa en onödig osämja. Nu måste riksdagens partier kavla upp ärmarna och införa ett direkt kostnadsstöd från staten till de företag som drabbats hårdast av coronakrisen.
Vi på Företagarna vill samtidigt uppmana de hyresvärdar som har möjlighet att sänka hyrorna att göra det så att hyresgästerna ges en chans att kunna övervintra den här krisen. Inte minst länets kommuner har via sina kommunala fastighetsbolag en avgörande roll för att stötta näringslivet.
Vårt län är ett småföretagarlän där den största andelen av de kommunala skatteintäkterna kommer från de små företagen. Om de här företagen på grund av krisen inte lyckas överleva kommer det i framtiden inte heller att finnas tillräckligt med pengar att satsa på den gemensamma välfärden.