Svar på "Ökad digitalisering kan göra kommunen effektivare". Det är mycket som de politiska partierna i Enköping vill utveckla. I en insändare i EP lägger Moderaterna stort fokus på digitalisering och integrering av kommunens förvaltning i sitt handlingsprogram inför valet. Enköping ska också bli en hållbar kommun, vad nu det innebär. Hållbar utveckling är ett begrepp som används för att peka ut en önskvärd samhällsutveckling i förhållande till hur vår miljö och våra naturresurser används.
Digitaliseringen i samhället går fort och våra politiker vill att vi ska ligga längst fram i den digitala teknikens användning. Den kommunala förvaltningen ska härigenom bli enklare och effektivare. Det låter bra men hur ska det gå till för att alla medborgare ska kunna hänga med? Lagar och förordningar i vårt samhälle behöver vara förenliga med den snabba utvecklingen inom digital förvaltning och hur förhåller man sig till medborgarnas kompetens och behov av service? Riksrevisionens granskning av förvaltningens digitalisering i myndigheter och kommuner visar: ”att de offentliga aktörerna huvudsakligen inte driver utvecklingen i enlighet med regeringens mål och att de själva kan göra mer”.
Den digitaliserade utvecklingen har heller inte varit kostnadseffektiv. Styrningen har varit kortsiktig, decentraliserad och präglad av brist på helhetsansvar. Forskningskonsortiet Digital Förvaltning vid Göteborgs universitet har i studien Digital mognad i offentlig förvaltning, 2019 funnit att den svenska offentliga sektorn visar låg mognad i att hantera nya digitala investeringar och dras med konsekvenser av tidigare digitala satsningar. Det betyder att tidigare digitala investeringar och inköp ofta ligger som en hämsko och kostar pengar och resurser, säger Johan Magnusson, en av forskarna bakom rapporten.
Sveriges kommuner och regioner (SKR) har tagit fram en strategi för digitaliseringsarbetet. I strategin framhålls att grundläggande förutsättningar för kommuners och regioners digitala utvecklingsarbete handlar om ledarskap, juridik, datadriven innovation samt gemensam och samordnad infrastruktur för digital service, till exempel för e-legitimation.
Med tanke på Moderaternas fokus på den kommunala förvaltningens digitalisering frågar man sig hur genomtänkt och förankrad deras digitala vision är? Finns de grundläggande förutsättningarna på plats i kommunen och hur avses medborgarna som individer och inte bara som kollektiv bli involverade i utvecklingen?
I dag är det få som gör den grundläggande analysen av digitaliseringens förutsättningar, när de utvecklar sina visioner, trots att det är kunskap man faktiskt har inom forskningen men som man inte använder sig av.