Det finns minst fyra starka skäl för att inte förverkliga det förslag som kommunen lämnade ut för samråd.
1 Den omedelbara tanken som rann upp i mitt huvud när jag såg förslaget var att platsen inte lämpar sig för ett sådant storhotell med 130 rum. Visuellt smälter det inte in i torg- och centrum-miljön. Funktionellt går det inte heller att integrera ett storhotell i en stadskärna med rester av tusenårig bebyggelse. Bilismen har, på gott och ont blivit en svårhanterad företeelse, och redan dess krav borde ha fått Enköpings planerare att hitta en annan plats för 2020-talets hotell, närmare motorvägen och järnvägsstationen, närmare storföretagen och närmare Enköpings garnison. Med andra ord – ett nytt hotell i Enköping borde ligga närmare de tilltänkta gästerna.
2 Alla transporter till och från ett storhotell kräver bra gator och vägar. Ingenstans i dokumentet finns angivet hur ankommande gäster skall komma in i hotellet. Naturligast för de bilburna är ju att stanna vid entrén, gå ur bilen och gå in till receptionen och få reda på var man skall parkera bilen. Idag är Källgatan avstängd för privatbilism. Det kommer inte att bli möjligt att upprätthålla detta förbud så att enbart taxi får köra fram. Merparten av gästerna kommer sannolikt med bil och de turister och andra gående som förväntas besök butikerna i hotellets bottenplan får svårt att ta sig in i hotellet. Källgatan kommer åter att bli en genomfartsgata och därmed undergrävs den trafikpolicy som vuxit fram under de senaste 20 åren, där bilarna skall befinna sig så lite som möjligt i centrum.
3 Jag ifrågasätter starkt den lösning av parkeringen som antyds i detaljplaneförslaget. Med tanke på att just parkeringsfrågan i Enköpings centrum ständigt diskuteras är det oansvarigt att inte tydligare ange var parkeringsplatserna skall finnas. Nyligen har fastighetsbolaget Genova utnyttjat en liknande otydlighet i sin exploatering av Möbelhustomten. Istället för de parkeringsplatser under jord som kommunen hade beslutet, så nonchalerades detta och alla parkeringasplatserna blir nu ovan jord, till stort men både för grannar och framför allt för de boendes utemiljö. För att inte de bilburna Enköpingsborna skall behöva avstå några av de få parkeringsplatser som finns i centrum, borde kommun räkna realistiskt på antalet bilburna hotellgäster, och inte nöja sig med att låta exploatören bara ordna 26 platser, när en rimlig uppskattning borde ligga på hälften av antalet rum, och till det kommer givetvis parkeringar för personalen. I kommunens plankarta måste anges var de uppskattningsvis nödvändiga 70 parkeringsplatserna, för både personal och gäster, kommer att finnas.
4 Den kulturmiljöstudie som gjorts är intressant. Beskrivningen av hur Enköping har förändrats under århundradena och hur en successiv förnyelse skett, men att detta har kunnat ske utan att göra ingrepp i rutnätsstadens gatusystem. Men avslutningsvis knyter konsulten ihop det historiska med det arkitektoniskas och konstaterar rakt av att byggnaden är för stor för Enköpings kulturmiljö. Han baserar det bland annat på den förminskning som kommer att ske av intilliggande fastigheter, bostadshuset öster om och Westerlundska gården, söder om. Därtill bör nämnas att det äldsta huset i bebyggelsen runt Stora Torget, Selma Janssons, som bildlikt talat kommer att ätas upp av jätten Gluff-Gluff.