Hörselskadade är särskilt utsatta i tider när distans är nödvändig. Med avståndet minskar möjligheten att uppfatta vad som sägs. Förutom distansen ökar plexiglasskivor och munskydd svårigheterna eftersom de hindrar en del av ljudet att passera och det blir också svårare att avläsa den som talar. Men vi menar inte att man ska ta bort dessa säkerhetsåtgärder som behövs inom sjukvård, omsorg och i butiker. Däremot finns det ett antal olika lösningar som kan användas för att underlätta samtal.
Hörselskadades Riksförbund har därför tagit fram tips på hur hörselsmarta möten på distans kan genomföras. Dessa har vi skickat till vård- och omsorgsförvaltningen för vidare spridning till kommunens omvårdnadsboenden. Både tekniska hjälpmedel, som samtalsförstärkare, mobiltelefon och videosamtal, men också skrivtolkning är bra alternativ. Idag kan skrivtolkar dessutom arbeta på distans, och den hörselskadade kan läsa vad som sägs på en vanlig surfplatta. Nu hoppas vi att dessa tips verkligen sprider sig till alla verksamheter där man kan ha nytta av dem.
Under Hörselveckan 12-18 oktober erbjuder Hörselskadades Riksförbund webbsända föredrag, HRF Talks. Föredragen handlar om ”friskfaktorer” i yrkeslivet, tinnitus, attityder, några personliga ”hörselresor” och utdelning av Stora Hörselpriset. Vi hoppas att föredragen ska ge både kunskap och inspiration och bidra till att många fler tar tag i sin egen hörselsituation. Vi vet att det ofta dröjer alltför lång tid innan man gör det. Då har man kanske redan börjat tacka nej till middagar och samvaro med släkt och vänner, för att man känner sig utanför.
I en aktuell artikel i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, konstaterar man att obehandlad hörselnedsättning är den största riskfaktorn av tolv när det gäller utveckling av demens. Därför är det viktigt att man kontrollerar sin hörsel i tid. Det finns digitala test (t ex www.hörseltestaren.se), som man kan göra själv. Om resultatet visar på en hörselnedsättning kontaktar man en audionommottagning där en noggrannare undersökning utförs.
Nästan hälften av alla med hörselnedsättning är under 65 år, så det är inte ett tecken på hög ålder att använda hörapparat. Det är bara hörselsmart!